fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šefe, koji ti je vrag? Da li zečevi zaista vole šargarepu i koliko je ona dobra za njih?

Duško Dugouško

Kada su kućni ljubimci u pitanju, vladaju mnoge predrasude. Jedna od najčešćih jeste ona da se psi i mačke ne podnose i da ne mogu da žive zajedno u miru, ljubavi i slozi.

Kakva god ubeđenja vladala u vezi sa kućnim ljubimcima, uglavnom nikome ne mogu da naškode, osim u slučaju kada je reč o ishrani, sa kojom bi trebalo da budete veoma pažljivi.

Među vlasnicima ljubimaca često vlada polemika u vezi sa rasprostranjenim mitovima u vezi sa određenom hranom koju ljubimci navodno vole.

Ovoga puta ćemo se pozabaviti time da li zečevi vole šargarepu i da li bi uopšte trebalo da je jedu.

Crtani film

Prizor malog slatkog zeca koji uživa u svojoj omiljenoj hrani – šargarepi, maltene je obavezan u crtanim filmovima, serijama ili dečijim slikovnicama. I ta slika se toliko urezala u naše misli da je ovo povrće vremenom postalo sinonim za ishranu zečeva.

Međutim, postavlja se pitanje da li cela ta priča ima racionalnu osnovu, da li je šargarepa zaista dobra za zečeve i da li je oni uopšte vole.

Šargarepa je zečevima isto što jabuka. A šta to zapravo znači? To znači da šargarepa ne može da bude osnova zečije ishrane i to će vam reći svaki stručnjak. Kada biste zeca hranili isključivo šargarepom, za njega bi to bilo fatalno. Otprilike kao kada bi čovek jeo samo slatkiše.

Zečevi obožavaju zeleno povrće sa listovima, a ukoliko im ponudite šargarepu sa zelenišem koji se nalazi gore, najverovatnije će ignorisati samu šargarepu i sa slašću će pogrickati zeleni deo. Međutim, ukoliko se ispostavi da vaš zec voli šargarepu, onda mu obavezno ograničite količine.

Mit o zecu i šargarepi

Kao i u slučaju sa pričom o mišu i siru i za ovo je kriva televizija. Duško Dugouško je od starta zamišljen i ilustrovan kao zec koji uvek gricka šargarepu, pa je tako nastalo uverenje da su zečevi veliki ljubitelji ovog povrća.

Verovali ilik ne, ali za sve je “kriv” glumac Klark Gejbl koji je davao glas Dušku Dugoušku. Producenti su ga čuli kako u jednom od svojih ranijih filmova govori dok jede šargarepu, to im se dopalo i tako je sve počelo.

Tagovi:
Pročitajte još: