fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Si i Mišustin: Odnosi Rusije i Kine razvijaju se stabilno, saradnja višestrana

Saradnja

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da se odnosi između Ruske Federacije i Kine stabilno razvijaju i da postoji višestruka saradnja između dve zemlje.

Si je, na početku sastanka sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom u Pekingu, podsetio na razgovore održane u Moskvi u martu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i zamolio Mišustina da prenese ruskom lideru njegove pozdrave.

„Prenesite moje iskrene pozdrave mom dobrom prijatelju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“, rekao je kineski lider.
Napomenuo je da je ovo prva Mišustinova poseta Kini i da je bila uspešna.

Govoreći o odnosima Rusije i Kine, Si je kazao da se „u ovom trenutku odnosi razvijaju na visokom nivou, višestruka saradnja se samouvereno sprovodi“.

On je naveo i da se postignuti dogovori sprovode korak po korak.

„Predlažem da nastavimo da koristimo prednosti saradnje. Na razvoj odnosa Rusije i Kine gledam veoma pozitivno“, rekao je kineski lider.

Rusija i Kina, koje se protive pokušajima održavanja globalne dominacije i onima koji nezakonitim sankcijama hoće da nametnu svoju volju nezavisnim državama, odlučno će odbiti ove opasne težnje i stvoriti uslove za napredovanje, poručio je Mišustin i dodao da Rusija izuzetno ceni vekovne veze partnerstva i saradnje sa Kinom.

„Za nas je to od posebnog značaja u uslovima rastućih turbulencija u međunarodnoj areni. Naše zemlje zajedno se suprotstavljaju pokušajima Zapada da održi globalnu dominaciju, da koristi nezakonite sankcije za nametanje svoje volje nezavisnim državama“, poručio je on na sastanku sa kineskim liderom.

Ruski premijer je izrazio uverenje da će Rusija i Kina odlučno odbiti ove opasne težnje i stvoriti povoljne uslove za siguran napredak ka zajedničkim strateškim ciljevima.

Mišustin je govorio i o prethodnom sastanku sa kolegom Li Ćijangom, na kojem su konstantovani uspesi u oblasti trgovinske i ekonomske saradnje, a obe strane su se založile za otvaranje noviһ perspektivniһ oblasti kako bi se obezbedio novi kvalitet rusko-kineskiһ odnosa do 2030. godine.

„Uporedo sa jačanjem trgovinsko-ekonomske saradnje, smatramo važnim širenje kulturniһ i һumanitarniһ veza. One cementiraju temelje prijateljstva i uzajamne simpatije između našiһ naroda, koje moramo preneti budućim generacijama građana Rusije i Kine“, kazao je ruski premijer.

Tagovi:
Pročitajte još: