Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sijarto: Otvaranje jednog ili dva nova klastera sa Srbijom tokom predsedavanja Mađarske

Sijatro

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je plan Mađarske da tokom predsedavanja EU održi međuvladine konferencije sa svim zemljama kandidatima za članstvo u EU, uključujući sa Srbijom i dodao da Budimpešta očekuje da će, tokom njenog predsedavanja, u pristupnom pregovorima sa Srbijom biti otvoren jedan ili dva nova klastera.

Sijarto je za Tanjug u Luksemburgu, gde se održava sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU i Zapadnog Balkana, rekao da će jedan od glavnih fokusa mađarskog predsedavanja EU biti da se značajno ubrza proces proširenja EU na Zapadni Balkan.

„Mađarska se priprema za predsedavanje i obavestio sam kolege da će jedan od glavnih fokusa mađarskog predsedavanja EU biti da se značajno ubrza proces proširenja EU na Zapadni Balkan“, rekao je Sijarto.

On je dodao da zemlje kandidati na Zapadnom Balkanu čekaju u proseku 15 godina i 2 meseca na pridruživanje i upozorio da, ako se ne ubrza proces proširenja, njegov kredibilitet i sama politika proširenja biće „potpuno uništeni“:

„Ne možemo to da priuštimo. Moramo da proširimo EU jer je EU u padu. U suštini oblik Evrope je u padu. Gubimo konkurentnost, gubimo našu težinu u globalnoj politici.

Potrebna nam je svežina, potrebna nam je nova energija, potrebna nam je dinamika“, rekao je Sijarto.

On je dodao da svežina i nova dinamika mogu da dođu sa Zapadnog Balkana, gde, kako je naveo, zemlje žele da se razvijaju i rade bolje.

„Vidimo veliku dodatnu vrednost pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana EU“, rekao je Sijarto.

On je dodao da Budimpešta smatra da je sada više u interesu EU da joj se pridruži Zapadni Balkan, nego što je u interesu Zapadnog Balkana da se priključi EU.

„Tako da je naš plan tokom našeg predsedavanja je da bismo voleli da održimo sastanke međuvladinih komisija sa svim zemljama kandidatima, uključujući Srbijom, gde očekujemo otvaranje jednog ili dva nova klastera poglavlja“, rekao je Sijarto.

On je dodao da se Mađarska nada da će tokom njenog predsedavanja biti održan samit Zapadnog Balkana.

„Ono o čemu sada razgovaram sa Evropskom službom za spoljne poslove je da neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova prisustvuju zemlje kandidati sa Zapadnog Balkana.

Dakle, biće više slojeva angažovanja predsedništva kada je u pitanju proces proširenja ka Zapadnom Balkanu“, poručio je Sijarto.

Ponovio je da će proces proširenja na Zapadni Balkan biti među prioritetima mađarskog predsedavanja.

„Kao zemlja koja se nalazi u neposrednom susedstvu, imamo veoma jasno razumevanje o važnosti regiona i o važnosti sigurnosti, bezbednosti, mira i napretka regiona. Svi znamo da ako nam sve ovo nedostaje, onda će i nama biti teže. Zato ćemo se zalagati i trudićemo se da ubedimo naše kolege da proširenje treba da se ubrza“, zaključio je Sijarto.

Tagovi:
Pročitajte još: