fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sindrom iritabilnog creva teško se prepoznaje, a ovo su “okidači”

Bol u stomaku

Sindrom iritabilnog creva (IBS) je hronični poremećaj koji zahvata debelo crevo, karakteriše ga dug i jak bol u stomaku. Iako tačan uzrok ovog poremećaja nije poznat, osobe mogu da osete simptome zbog određenih problema sa varenjem hrane, ekstremne osetljivosti unutrašnjosti creva, pojačanog stresa ili previše bakterija u crevima.

Iako je ovo češći zdravstveni problem kod odraslih, sve više slučajeva se beleži i kod dece. S obzirom na to da se mališani često žale na bol u stomaku, roditelji to uglavnom pripisuju stomačnom virusu ili prejedanju. Međutim, ukoliko je konstantan to je prvi znak upozorenja koji ukazuju na problem iritabilnog creva. Simptomi koji prate ovu tegobu su:

-bolovi u stomaku koji se stalno vraćaju i duže traju
-promene u navikama pražnjenja creva, poput dijareje ili zatvora
-mučnina
-osećaj vrtoglavice
-gubitak apetita
-nadutost i grčeve
-pojačana potreba za pražnjenjem creva
-sluz u stolici.
Kako možete da pomognete svom detetu da živi sa IBS-om?

Simptomi IBS-a mogu uticati na svakodnevne aktivnosti vašeg deteta. Možda će vam trebati plan za rešavanje problema kao što su ishrana, škola i emocionalno ili mentalno zdravlje. Da biste znali kako da pomognete detetu važno je da znate šta su okidače koji izazivaju simptome:

Obilni obroci (tako da jedenje manjih obroka češće tokom dana može biti od pomoći)
Masna hrana
Mlečni proizvodi
Stres
Ako se vaše dete teško nosi sa ovim zdravstvenim problemom, razgovarajte sa pedijatrom o daljim koracima, ali je vrlo moguće da će u plan lečenja da bude uključen i dečiji psiholog. Nakon što se dijagnostikuje problem, terapija može da bude u vidu lekova ali češće je promena ishrane i uključivanje tehnike opuštanja deteta.

Tagovi:
Pročitajte još: