Širenje lažnih informacija dovelo do prvih krivičnih prijava

Grad Sombor i PU Sombor apeluju na građane da ne budu „plen“ onih koji šire paniku o širenju korona virusa i zaraženim osobama na teritoriji grada Sombora. Dezinformacije o epidemiji korona virusa i zaraženima nalaze se na skoro svim društvenim mrežama.

Krivične prijave sleduju svima koji neoprezno koriste društvene mreže, ali i sredstva javnog informisanja, za šta su kazne još strože.

Krivični zakon Srbije, inače, u članu 343 navodi da osoba koja „iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira… kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom“. Ako je delo iz ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Nadležni organi će pokretati istragu povodom širenja lažnih informacija putem društvenih mreža, medija i putem telefonskih poruka.

Izazivanje panike objavljivanjem lažnih podataka na društvenim mrežama o zaraženima u gradu Sombor već je dovelo i do prvih  krivičnih prijava.