Sirup od agave jedna je od zdravih alternativa šećeru, ali da li je zaista toliko zdrav?

Zbog svog blagog ukusa i svetle boje poznat je i kao “medena vodica”.

Što bolje razumemo na koje sve načine šećer šteti našem organizmu, to više učimo o slatkim alternativama koje ga mogu zameniti, a u poslednje vreme se često kao alternativa šećeru spominje biljka agava, odnosno sirup od agave: koji se može dodavati u smutije, kolače, palačinke ili ovsene pahuljice.

Ovde je reč o vrsti agave koja se naziva i Južnoamerički kaktus. Sirup koji se od njega pravi zbog svog blagog ukusa i svetle boje poznat je i kao “medena vodica”, ali ređi je i slađi od meda.

Da bi se dobio sirup agave potrebno je zagrevati njen sok dok mu se šećeri ne zgusnu, a tekstura postane više tečna.

Glavna prednost agave prema nutricionistima je to što ima nizak glikemijski indeks, mnogo niži od ostalih uobičajenih zaslađivača, pa se sporije vari, odnosno šećer u krvi nakon njegove konzumacije polako raste.

Uz to, agava nema puno glukoze i ne uzrokuje gojenje – rekla je za “Real Simple” nutricionistkinja dr Uma Naido.

S obzirom na to da nema mnogo glukoze, agavin sirup sadrži prilično visoke nikvoe fruktoze ili voćnog šećera koji prema novijim istraživanjima izaziva pad otpornosti organizma na hormon insulin čiji je zadatak da kontroliške šećer u krvi.

Tako se fruktoza indirektno ipak povezuje s razvojem dijabetesa tipa 2, pojavom gljivice kandide u organizmu, razvojem artritisa i hormonskim disbalansom.

Agavin sirup inače dadrži 85 odsto fruktoze, što je mnogo više od belog šećera.

Iako je zasigurno bolji zaslađivač od belog šećera, agavin sirup ipak nije najbolji izbor, a ako ga svejedno koristite, nutrcionisti napominju da pazite na količine.

Ako želite potpuno zdravu alternativu šećeru, agava nije najbolji izbor jer se većina njenih korisnih zdrastvenih svojstava izgubi u procesu pretvaranja soka u sirup – kaže Naido.

Zato uprkos njenoj niskoj glikemijskoj vrednosti agavu, ističu nutricionisti, treba uzimati kao i bilo koji drugi šećer – dakle umereno!

Preuzeto: 24sedam

Foto: Profimedia