Škola kanua i ekologije u organizaciji udruženja “Moj Apatin”

U subotu 18. avgusta 2018. godine održana je škola kanua i ekologije za prvu grupu polaznika koji su se prijavili preko fejsbuk stranice urduženja. Zborno mesto je bila čarda Brunaj, a nakon što je konstruktor kanua Nenad Maras održao kratku obuku polaznicima, usledilo je ukrcavanje i pokret.

Uz predivne predele koji krase “stari Dunav”, druženje i pozitivnu atmosferu, put do prve stanice prošao je jako brzo. Zaustavili smo se na “Štuka” čardi kako bi napravili pauzu za doručak i osveženje. Videli smo čari jedne čarde do koje je moguće doći i kopnom, kroz šumu uz pešačenje od oko 2 km. Čarda nema struje i signala mobilnih operatera, te predstavlja idealnu oazu mira za sve one koji to žele da vide i osete.

Nakon pauze, nastavili smo da veslamo ka Rankovića vili, a od Nenada Marasa smo pored mnogih zanimljivosti, čuli i kako je na prvom račvanju ka njoj, sa desne strane bila smeštena nemačka bolnica u drugom svetskom ratu.

Na Rankovića vili smo od dugogodišnjeg lovočuvara Braneta Mijića slušali o bogatstvima prirodnog rezervata “Gornje Podunavlje” i ko je sve posećivao čuvenu Rankovića vilu.

Nakon što smo se odmorili, usledio je povratak na Brunaj čardu gde je sve učesnike čekao ručak. Učesnici projekta su se po želji smenjivali u veslanju, te je svako dobio priliku da pored upoznavanja sa prirodnim lepotama ovog područja nauči i veštinu veslanja kanua.

UG “Moj Apatin” se zahvaljuje svima koji su pomogli da se prvi dan našeg projekta uspešno privede kraju.

izvor: Moj Apatin tim i Radio Dunav