Škole teraju roditelje da uče decu zakonu o vršnjačkom nasilju

Deca jedne srpske osnovne škole predala su ovih dana roditeljima oštampane delove Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to samo pet članova koji se odnose na odgovornost učenika, roditelja, zabranu diskriminacije, zabranu nasilja i kolike su kazne za roditelje – od 5.000 do 100.000 dinara. 

Papirima na vršnjačko nasilje. Ali bukvalno!

Majka jednog od učenika javila se našoj redakciji i kaže za “Alo!” da je pre tri dana “umalo pala u nesvest kada joj je dete predalo zakon da pročita”.

– Pitala sam dete o čemu se radi, a ono mi je reklo da nam je to učitelj poslao. “I, šta je još rekao”, pitam. “Ništa!”. “Kako bre ništa?”, insistiram, a ono kaže da bi trebalo da u kući razgovaramo o tome šta tu piše. Umalo se nisam srušila! Na tim papirima su citirani članovi zakona. Nije pisalo kojeg, nego sam kasnije izguglala da je to Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Članovi se odnose na moje obaveze, obaveze učenika, kazne, diskriminaciju i nasilje. Ako je to borba protiv protiv toga da nam se deca u školama ne bodu noževima i međusobno premlaćuju, onda je bolje svi da ispišemo decu iz škola – kaže ogorčena majka pokazujući papire koje je dobila i dodaje da može da shvati šta piše u zakonu i pita se šta je sa svim onim roditeljima koji navode zakona neće razumeti ili znati da prenesu deci?

Ona još pita da li su škole ovim htele da speru odgovornost sa sebe i nateraju roditelje da daju otkaze, sede u klupama sa decom i sprečavaju sve iz zakona?

Šarčević: Van pameti!

Mladen Šarčević, ministar prosvete, neprijatno se iznenadio što su škole odlučile da po deci roditeljima šalju izvode iz zakona.

– To nije način, niti im je bilo ko rekao tako da urade iz Ministartva. Ako je od 2.000 škola pet to uradilo, onda oni nemaju pameti jer svaki roditelj može da vidi ceo zakon na sajtu Ministartva prosvete. U pitanju je samovoljna odluka odluka pojedinih škola i van svake je pameti. Naravno da ću se pozabaviti time – naveo je ministar Šarčević za “Alo!”.

Izvor: Detinjarije