Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Skup grad, jeftina kafa: Espreso za samo 1 evro u Parizu

Pariz

Gradsko veće Pariza obnovilo je interaktivnu mapu u maju kako bi istaklo ove povoljne lokacije. Jedan od takvih kafića je General Beuret, neobična taverna sa temom superheroja u 15. pariskom arondismanu, koja svakodnevno privlači mnoštvo posetilaca. Bez obzira na različite motive posete, svi imaju jednu zajedničku želju – kafu.

General Beuret je samo jedan od oko 80 kafića u centru Pariza koji još uvek služe espreso po povoljnoj ceni od 1 evra, prema interaktivnoj mapi koju je gradsko veće Pariza osmislilo pre 10 godina i nedavno ažuriralo.

Emilie Joli Nicolas, 27-godišnja upravnica ovog kafića, otkriva da privlače mnoge stalne mušterije iz raznih razloga. “Činjenica da je kafa samo 1 evro znači da naš šank uvek privlači posetioce koji navrate pre posla”, izjavila je ona.

Gradsko veće Pariza angažuje i svoje pratioce na društvenim mrežama kako bi dopunilo mapu. Pozivaju korisnike na Instagramu, Tiktoku i Fejsbuku da podele informacije o tavernama, bistroima, kafićima i restoranima koji i dalje nude kafu po ovoj povoljnoj ceni. Iako je spisak proširen, grad još uvek traga za novim lokacijama. Na sajtu Pariskog saveta stoji poruka: “I dalje nam je potrebna vaša pomoć: podelite svoja omiljena mesta!”

Kao očekivano, jeftinu kafu je teško pronaći u oblastima koje okružuju Ajfelov toranj i Jelisejska polja, gde turisti često borave. S druge strane, oblasti severno i severoistočno od centra, gde je smeštaj povoljniji i gde živi više lokalnog stanovništva, nude više opcija po ceni od 1 evro. Južno od reke Sene ima samo 19 kafića koji nude kafu po ovoj povoljnoj ceni, dok ih severno od Sene ima tri puta više.

Neki poznati pariski turistički kafići, uključujući Cafe de Flore usred Sen Žermen de Pre, i La Rotondu na Monparnasu, nude espreso po mnogo višim cenama od 1 evra.

Iako se Pariz rangira kao drugi najskuplji grad na svetu u 2021. godini, sa inflacijom blizu 4,5 odsto u Francuskoj, kafići koji se drže povoljne cene od 1 evra mogu biti iskušeni da podlegnu pritiscima. Ipak, grad pokušava da očuva ove specijalne lokacije i zaštititi ih od preteranog poskupljenja.

Nažalost, mnogi kafići nisu mogli da izdrže rastuće cene, pa se broj lokacija sa jeftinom kafom smanjio u odnosu na prethodnu mapu od pre 10 godina.

Tagovi:
Pročitajte još: