Smanjen broj pasa lutalica u Odžacima

Povodom redovne akcije hvatanja pasa lutalica, koja je bila u petak u Odžacima, pomoćnik predsednice Odžaci Milorad Stanišić, obratio se javnosti putem medija.

″Opština Odžaci je 14.02.2019. godine sklopila ugovor sa JKP ″Komunalac″ iz Kule, koje ispunjava sve zakonske uslove koji su potrebni kako bi se bavili tom delatnošću. Ugovor je sklopljen nakon javne nabavke koja je bila raspisana i objavljena na portalu javnih nabavki i internet stranici opštinske uprave opštine Odžaci, i samim tim su dobili odobrenje za humano hvatanje pasa lutalica sa teritorije opštine Odžaci″, objašnjava Stanišić.

Prema njegovim rečima, ove godine, na teritoriji opštine je sprovedeno osam akcija hvatanja pasa lutalica, a ukupno je do sada uhvaćeno 104 psa. Psi koji su bili bolesni su ostali na lečenju, dok su ostali sterilisani, pelcovani, tretirani protiv krpelja i buva, obeleženi crvenom ogrlicom, zavedeni u bazu podataka i svaki ima svoj pasoš. Nakon tretmana, svi psi su vraćeni na mesto sa kojeg su odveženi i oni nakon toga postaju vlasništvo opštine Odžaci.

″Takođe ovom prilikom želim da istaknem da što se tiče hvatanja pasa lutalica, zakon o dobrobiti životinja predviđa mreže i meredove i da se ta metoda primenjuje prilikom hvatanja pasa na našoj teritoriji″, rekao je Stanišić.

U toku protekle godine, ukupno je bilo 210 prijava ujeda pasa lutalica, 83 parnična postupka su u toku, kao i 127 zahteva za mirno rešavanje. Opština Odžaci je na ime odštete za ujede pasa u roku od godinu dana iz budžeta izdvojila 21 milion dinara.