Smanjite kalorije u ishrani

Smanjenje broja kalorija u ishrani ne samo da je ključ održavanja poželjne telesne težine, već i boljeg zdravlja i dugovečnosti. Evo nekih veoma hranljivih namirnica koje vam mogu pomoći da svoju ishranu učinite niskokaloričnom:

Čia semenke. Ove malene semenke mogu da upiju vode 10 puta više od svoje veličine. Kad pojedete porciju čia semenki potopljenih u vodi, one će polako oslobađati tu vodu, tako da ćete biti siti i hidrirani. Pored toga, ove semenke sadrže biljna vlakna i kvalitetne proteine, tako da na tri različita načina doprinose osećaju sitosti. 
Mahunarke. Pasulj, sočivo ili naut – sve mahunarke su veoma bogate biljnim vlaknima i proteinima, što daje ugodan osećaj sitosti. Postoji obilje recepata sa mahunarkama, a domaći postan pasulj je svakako jedan od najpoznatijih i najzdravijih. 

Kuvane integralne žitarice. Naravno, i hleb od integralnih žitarica je dobar, ali kada se skuvaju, žitarice upiju vodu i povećavaju zapreminu, tako da sa istom količinom hrane unesete manje kalorija. Kaša od heljde, kuvano žito, integralni pirinač, kinoa i slično – izuzetno su zdrav i zasićujući deo obroka. 
Bobičavo voće. Ovo voće ima najveći procenat biljnih vlakana, a izuzetno su niskokalorične, što ih čini, na primer, odličnim izborom za dezert, u kombinaciji sa cimetom, vanilom i sl. Ovakav dezert ne samo da će imati daleko manje kalorija od raznih slatkiša, već će, zbog sadržaja vitamina, minerala i biljnih polifenola, biti izuzetno zdrav za čitav organizam. 
Jabuke. Naravno, zimi je prirodnije jesti jabuke, jer ih ima do samog proleća. Jabuke sadrže posebna vlakna, pektine, koja su posebno zasićujuća. Bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima – ali je bitno da ih pojedete sa korom, pošto ona sadrži većinu vlakana. A pečena jabuka sa malo oraha i cimeta je neuporedivi zimski dezert.

Piše: Vanja