Softver iz Izraela korišćen za hakovanje smart telefona

Špijunski softver razvijen u Izraelu korišćen je za uspešno hakovanje 37 smart-telefona širom sveta koji su pripadali novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima organizaciju za zaštitu ljudskih prava, navodi se u zaključku istrage koju je sprovelo 17 medijskih organizacija.

Jedna od tih organizacija, dnevnik Vašington post, tvrdi da je špijunski softver nazvan “Pegaz”, koji je izradila bezbednosna organizacija NSO Grupa, korišćen između ostalog i da se prisluškuju telefoni dve žene koje su bile bliske sa Džamalom Kašogijem, kolumnistom Vašington Posta ubijenim 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj, prenosi Rojters.

Londonski Gardijan takođe ukazuje da je istraga pokazala da je špijunski softver bio kontinuirano i frekventno zloupotrebljavan tako što je omogućavao da se izdvajaju sms poruke, fotografije i e-mailovi, tajno snimaju pozivi i aktiviraju mikrofoni na aparatima korisnika.

U zaključcima istrage, koje Rojters nije nezavisno potvrdio, ne navodi se ko je i zbog čega koristio ovaj špijunski softver, ali iz izraelske kompanije su saopštili da je on razvijen za vladine obaveštajne strukture i bezbednosne agencije koje se bore protiv terorizma i kriminala.

Na svom veb-sajtu izraelska kompanija negira navode iz istrage 17 medijskih kuća koju je predvodila ne-profitna organizacija Zabranjene priče sa sedištem u Parizu.

“Izveštaj organizacije Zabranjene priče prepun je pogrešnih pretpostavki, neutemeljenih teorija i pokreće ozbiljne sumnje o pouzdanosti i interesima izvora. Sve ukazuje da su “neidentifikovani izvori” pružili neutemeljene informacije, izmeštene iz realnosti. Nakon što smo proverili njihove tvrdnje snažno demantujemo lažne optužbe iz tog izveštaja”, navodi se između ostalog u saopštenju izraelske kompanije.

NSO Grupa je saopštila da njena tehnologija ni na jedan način ne može da se dovodi u vezu sa ubistvom novinara Kašogija, ali predstavnik kompanije juče nije bio dostupan da Rojtersu pruži dodatne informacije.

Organizacija Amnesti Internešenal osudila je “ozbiljan nedostatak pravne regulative” u sferi špijunskih (bezbednosnih) softvera.

U izveštaju Vašington posta se navodi da je špijunirano više od hiljadu ljudi iz 50 zemalja, među njima i članovi nekoliko arapskih kraljevskih porodica, najmanje 65 uglednih poslovnih ljudi, 85 aktivista organizacija za ljudska prava, 189 novinara i više od 600 političara i vladinih zvaničnika, među kojima je bilo i šefova država i predsednika vlada.

Izvor: Tanjug