Sok na prazan želudac, da ili ne!?

Konzumacija voćnih sokova ili slatkiša na prazan stomak negativno utiče na crevnu floru i celokupan metabolizam čoveka.

Mnogi imaju običaj da na prazan stomak popiju sok od pomorandže i slično. Ukoliko popijemo sok na prazan stomak, pre nego što doručkujemo, voćni šećeri, glukoza i fruktoza, brzo stižu do tankog creva. Međutim, nakon perioda u kojem nije uzimana hrana, tanko crevo nije u stanju da preradi unetu fruktozu, tako da taj šećer dospeva u debelo crevo. Kad se to desi, fruktoza dolazi u kontakt sa “dobrim bakterijama” koje nisu u stanju da prerade taj šećer. U celini, to loše utiče na crevnu floru i zdravlje uopšte.   

images (2)
Razni istraživači su radili eksperimente sa miševima, koje su hranili mešavinom podjednake količine glukoze i fruktoze. Potom su pratili kako se šećeri prerađuju u njihovom digestivnom traktu. 
Dok su ranija istraživanja ukazivala da jetra prerađuje šećer, u ovim istraživanjima je utvrđeno da se 90% fruktoze svari već u tankom crevu. Međutim, tanko crevo to ne može da obavi ukoliko pre unosa šećera nije uneta neka druga hrana. Kod miševa kod kojih su glukoza i frutoza unete nakon obroka, tanko crevo ih je preradilo kako treba.  

Rezultati ovih istraživanja potvrđuju vrednost tradicionalnih saveta u ishrani: da slatkiše, uključujući i voće ne treba konzumirati pre jela, nego posle jela, ali, naglasili su istraživači, samo u umerenim količinama. 

Piše: Vanja