Sok od belog luka

Možete reći da vam se njegov miris ne sviđa, ali ne možete poreći da je zdrav. Osim u svežem stanju, beli luk se može konzumirati i kao sok, kombinovan sa drugim sokovima od voća i povrća, što ga čini znatno prijatnijim.

Evo kako da napravite sok. Razdvojite glavicu belog luka na čenove, oljuštite ih i ubacite u električnu seckalicu za hranu (secko) i meljite dok ne dobijete kašu. Izvadite je kašikom i stavite u cediljku iznad činije, pa blago pritiskajte kašikom dok sok ne iscuri u činijicu. Uzmite filter-papir za kafu, pa proceddite sok kroz njega, a potom ga prespite u bočicu. Čuvajte tečnost u frižideru. 
Ovaj sok možete pomešati sa voćnim sokom koji pijete ujutru, ili sa smutijem. Možete njime preliti salatu, ili ga dodati u supu. Možete njime preliti tost i slično.

Sok od belog luka će vam koristiti za ublažavanje prehlade i gripa, dobar je za zdravlje srca i krvnih sudova, deluje protiv štetnih bakterija i gljivica u organima za varenje, doprinosi regulaciji holesterola. Deluje kao antikoagulant (slično lekovima protiv stvaranja krvnih ugrušaka). Ako se nanese na kožu, pomaže da se eliminišu akne i bubuljice, a takođe ublažava svrab i crvenilo od uboda insekata.

Preuzeto: Zdravahrana.com