Sombor dobija četiri postrojenja za preradu otpadnih voda – vrednost ulaganja 124 miliona evra

U Somboru će biti izgrađena četiri postrojenja za preradu otpadnih voda u koja će biti uloženo 124 miliona evra i taj grad nakon izrade tih postrojenja više neće imati problema sa otpadnim vodama, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
Odgovarajući na pitanje narodne poslanice iz Saveza vojvođanskih Mađara Emiše Uri o ulaganjima u grad Sombor, Momirović je odgovorio da je taj grad jedan od prioriteta Vlade Srbije za izgradnju postrojenja otpadnih voda.Momirović je rekao da se sadašnja vlast nakon decenija neulaganja u ekološke projekte odlučila na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer je sav taj otpad, kako ističe, završavao u rekama.

“Biće uloženo 124 miliona evra za izgradnju četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i Sombor više neće imati problema sa otpadnim vodama. I ne samo Sombor, već i Subotica, Novi Sad, Ada i još 80 odsto opština na teritoriji Srbije”, rekao je Momirović.

Naveo je da će taj problem na teritoriji čitave Srbije biti rešen u narednih pet godina i da će za to biti izdvojeno četiri milijarde evra.

Na pitanje poslanice Uri kakvi su planovi po pitanju povezivanja Sombora i Beograda, s obzirom da se sada iz tog grada do srpske prestonice putuje dva i po sata, Momirović je podsetio da se očekuje ove godine početak izgradnje autoputa Beograd – Zrenjanin, kao i da je u planu izgradnja brze saobraćajnice Sombor-Kikinda.

“Na najvišem političkom nivou je doneta odluka i očekujemo da ćemo ako ne ove, onda početkom sledeće godine krenuti u radove u delu od Bačkog Brega do Sombora i da ćemo u narednih nekoliko godina povezati ne samo Sombor i Kikindu, nego sa njima i Crvenku, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, odnosno da potpuno povežemo Vojvodinu”, rekao je Momirović.

Istakao je da je naziv tog autoputa “Osmeh Vojvodine” i da je njegov cilj da omogući kvalitetniju i bržu komunikaciju Vojvodine sa svih strana.

Preuzeto: rtv.rs