Somborski edukativni centar obeležio “Međunarodni dan dečijih prava”

Somborski edukativni centar je, već tradicionalno, prigodnim programom, dečijom predstavom i izložbom radova na temu “Iskorak iz nasilja” obeležio Međunarodni dan dečijih prava i Dan borbe protiv nasilja nad decom.
Kako pronaći rešenje za prevazilaženje nepoštovanja dečijih prava pokušali su da, na više od 150 likovnih radova, pokažu učenici somborskih osnovnih škola, deca iz migranskog prihvatnog centra i deca iz škole Vuk Karadžić u Somboru.

“Na svom radu sam predstavila kako se deca sve bolje ponašaju i da će biti mir u svetu te da neće biti nasilja. Smatram da je najvažnije da uvek nađemo način da rešimo problem i da za to ne koristimo nasilje” objasnila je Marija Zec, učenica OŠ “Bratstvo jedinstvo” u Somboru.

Ljubav je bio osnovni motiv crteža koji je Tabarak, devojčica iz prihvatnog centra u Somboru predstvila na svom nagrađenom radu.

“Nacrtala sam što najbolje znam – zaljubljene ptice i srce, jer sam i sama zaljubljena” objasnila je Tabarak.

Kroz savremeni pristup, mladi glumci u dečijoj predstavi “Mali princ”, ukazali su na ono što jesu i njihove želje ali i prava.

“Kroz predstavu se provlače dečija prava kroz razne scene života dece. Želimo da pokažemo roditeljima da nije tačno da deca znaju samo svoja prava već da znaju sve o sebi i da se pazi jer smo izgubili smo pojam šta je važno za naše dete!” rekla je Milana Kandić, učenica II razreda srednje škole, glumica amaterka.

“Poruka koju predstava “Mali” princ nosi je da ćemo uvek u duši ostati deca i to je poruka koju svako nosi u sebi” objasnio je Lazar Krstevski koji u predstavi igra naslovnu ulogu.

Upoznavanje sa pravima deteta u školi počinje od prvog razreda na časovima građanskog vaspitanja i časovima odeljnskog starešina a ova tema je prisutna i kroz nastavu srpskog jezika i prirode i društva.

“Deca prepoznaju najviše pravo na zaštitu od nasilja, pravo na zdrvastvenu zaštitu, pravo na školovanje, pravo na igru, na odmor, pravo na slobodno vreme…”, istakla je Tanja Mihaljčić, učiteljica OŠ “Bratstvo Jedinstvo” u Somboru.

“Na organizacijama civilnog društa, i na institucijama i školama je da imamo odgovornost i obavezu da afirmišemo izgradnju mira i pravo na slobodu kretanja dece, pod jedan, takođe i jednakost i uvažavanje različitosti bez obzira na to da su različite nacionalnosti, veroispovesti, ili različite vrste invaliditeta ili neke smetnje.” naglasio je Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra.

U cilju afirmacije borbe protiv nasilja, brojnim aktivnostima, Somborski edukativni centar je i ove godine obeležio Međunarodni dan dečijih prava i Dan borbe protiv nasilja nad decom a najbolji likovni radovi na temu “Iskorak iz nasilja” prigodno su nagrađeni.

Preuzeto: rtv.rs