Somborski gimnazijalci nastavljaju da ređaju uspehe

Gimnazija „Veljko Petrović“ iz Sombora, započela je izuzetno uspešno i ovu školsku godinu, pošto su njeni učenici u različitim oblastima i disciplinama osvojili višestruke nagrade.

Za uspešno učestvovanje u projektu “Ostani kod kuće, čitaj knjige i gledaj filmove” u okviru eTwinning i Erazmus+ programa gimnazijski Tim je obezbedio Nacionalnu oznaku kvaliteta za svoju školu.

Tim su činili učenici tadašnjeg drugog razreda: Staša Majstorović, Jana Golubović, Mika Marijana Ugrica, Dajana Sabo, Dunja Rokvić, Mila Salai, Predrag Đurišić i Petar Marković. Za koordinaciju ovog tima posebno priznanje dobila je dr Lidija Nerandžić Čanda uz obrazloženjem: “Gospođa Lidija Nerandžić Čanda bila je vrlo aktivna tokom projekta i doprinela je svakom aspektu projekta. Ona je bila uključena u planiranje i inspirisala je svoje učenike da budu kreativni, koriste različite IKT alate i aktivno učestvuju u projektu. Osim toga, projekat ima smislene ciljeve i zadatke”.

Projekat “Ostani kod kuće, čitaj knjige i gledaj filmove” je inspirisan borbom protiv epidemije. Trajao je od oktobra 2020. do juna 2021. godine. U projektu je učestvovalo 226 učenika predvođeno sa 21 profesorom iz šest država: Rumunije, Francuske, Turske, Italije, Poljske i Srbije.

Dalje, Mihajlo Stolić, maturant Gimnazije osvojio je prvo mesto na Svetskom kupu u drumskom biciklizmu, koji je održan od 19. do 22. avgusta u češkom Terezinu. Ovo takmičenje je poznato i pod nazivom „Trka mira“. Mihajlo je bio deo srpske reprezentacije koju je selektovao i predvodio Marko Sudarić, profesor matematike iz somborske Gimnazije. Mihajlova pobeda je, ujedno, do sada, najveći uspeh srpskog biciklizma i prva pobeda na svetskim kupovima. Uspeh je ostvaren nakon fantastičnog sprinterskog finiša na kraju druge poluetape u kišovitim uslovima.

Prestižno priznanje i prigodnu nagradu dobio je i Dušan Nenadić, učenik novootvorenog sportskog odeljenja za uspeh na 16. Međunarodnom likovnom konkursu dečijeg stvaralaštva “Lepota Božijeg mira”. Njemu je ovih dana dodeljena Blagoslovena gramata Mitropolita Evgenija, predsednika Sinodalnog odeljenja za religiozno obrazovanje i katihizis Ruske pravoslavne Crkve iz Moskve.