Somborski Prostor na međunarodnoj konferenciji na temu upravljanja i održavanja grobalja

Predstavnici JKP „Prostor“-a učestvovali su prošle nedelje konferenciji na temu grobalja i pogrebnih usluga koja se održala u Puli.

Konferenciji je prisutvovalo više od 100 učesnika (predstavnici pogrebnih preduzeća, javnih preduzeća, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i nevladinih institucija), iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Konferenciija je imala multidisciplinarni pristup nizu tema vezanih za zakonsku regulativu, obavljanje pogrebne delatnosti, rad na grobljima, održavanje, kulturnu valorizaciju grobljanske baštine, mogućnosti za prijavu projekata za finansiranje iz EU fondova, primenu prostorno-planskih i tehnoloških rešenja u upravljanju grobljima, uvođenje sofisticiranih informatičkih rešenja, turističkih tura.

Prezentovani su svetski trendovi u proizvodnji i distribuciji pogrebne opreme sa zaključkom da su pogrebni prostori u R. Hrvatskoj uobičajeno zastareli.

Takođe na konferenciji su istaknuti mnogobrojni slučajevi uspešne saradnje između preduzeća, kao i saradnje na realizaciji na projektima IPA fondova. (JKP „Prostor“ ima potpisan protokol o saradnji sa ad „Ukop“ iz Osijeka u realizaciji IPA projekata).

Izvršni direktor Slobodan Stevančev, ispred JKP „Prostor“-a, održao je zapaženo predavanje na temu održavanja neaktivnih grobalja na teritoriji Grada Sombora, i svakako iskoristio priliku da predstavi Grad Sombor i JKP „Prostor“.

U okviru konferencije učesnici su obišli čuveno Mornaričko groblje, kao jedno od najvećih vojnih grobalja u Evropi, upoznali se sa njegovim značajem, istorijom i načinom održavanja, kao i Pulsko groblje.

Učešće na ovako jednoj konferenciji ima veliki značaj u uspostavljanju kontakata sa preduzećima iz iste branše iz regiona, razmeni iskustava, međusobnom povezivanju i ostvarivanju saradnje.

Izvor: JKP Prostor Sombor