Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sos koji svi volimo može biti štetan po zdravlje! Neverovatnu količinu soli sadrži samo jedna kašičica

sos

Osim šećera, postoji još jedan sastojak čiji unos treba pratiti, možda i više, a to je so.

So se nalazi u gotovo svemu, pa i u jednom sosu koji neki od nas redovno koriste, a koji bi mogao da bude opasan po zdravlje upravo zbog količine soli u njoj – soja sosu.

Koliko soli je previše soli?

Uprkos tome što je ukusan dodatak većini jela, a posebno se koristi u nekim azijskim jelima, soja sos može biti veoma opasan ako jedete previše odjednom, a sve zbog ogromne količine soli koju sadrži.

U samo jednoj kašičici sosa nalazi se neverovatnih 900 miligrama soli, pa budite oprezni sa ovim sosom, piše Index.hr.

Smrtonosna doza soli je otprilike između 0,75 i 4 grama po kilogramu telesne težine, tako da bi prosečna osoba od 68 kilograma morala da unese 135 grama soli, odnosno oko sedam i po kašika soli, da bi bila izložena opasnosti, a 230 ml soja sosa sadrži približno 14 grama soli.

Šta se dešava ako konzumirate previše slanog sosa?

Postoji nekoliko dokumentovanih slučajeva da su ljudi konzumirali previše soja sosa, a u jednom od njih je 19-godišnji Amerikanac popio nešto ispod pola litre soja sosa i završio u komi.

Lekar koji ga je lečio rekao je da mladićev nervni sistem ne funkcioniše dobro i da ima hipernatremiju, visok nivo natrijuma u ​​krvi.

Kao rezultat hipernatremije, telo pokušava da reguliše nivo soli između krvi i tkiva, uklanjajući tečnost iz ovih tkiva, a to može dovesti do akumulacije tečnosti na mestima kao što su pluća ili izazvati krvarenje u mozgu.

Nažalost, jedna žena je umrla zbog prevelike količine soja sosa koju je konzumirala.

Iako su lekari pokušali da joj pomognu, umrla je od plućnog edema od posledica tečnosti u plućima, a lekari su primetili da je imala i teško oštećenje mozga, objavio je Lad Bible.

Tagovi:
Pročitajte još: