Sprečite gljivičnu infekciju, nekoliko praktičnih rešenja

Pojava gljivica može uticati na vas, kako psihički tako i emocionalno. Nećete moći da budete opuštene jer ćete biti opterećene problemom. Evo nekoliko praktičnih rešenja koja vam mogu pomoći da izlečite, ali i sprečite neprijatnu gljivičnu infekciju.

1. Nosite prirodnu tkaninu

Gljivice iziskuju vlažnost za svoj razvoj. Ako se odlučite za sintetički donji veš ili odeću, vaše telo će zbog veštačkog materijala biti toplo i vlažno. Ovo bi bio veoma povoljan scenario za razvoj gljivica. Ukoliko želite da sprečite ili izlečite gljivičnu infekciju, nosite pamučnu odeću koja će vašem telu omogućiti da diše i pomoći nestanku vlage. Takođe, izbegavajte da nosite uske farmerke ili helanke jer one povećavaju temperaturu tela i nivo vlažnosti.

2. Neka vam higijena bude prioritet

Veoma je važno da održavate higijenu u cilju sprečavanja i izlečenja gljivične infekcije. Treba redovno da menjate posteljinu i uvek nosite čist donji veš. Takođe, treba da se brišete od napred ka pozadi, dok koristite toalet papir, kako biste sprečili širenje gljivica. Većina žena uglavnom dobija gljivice za vreme menstrualnog ciklusa, zato vodite računa da promenite tampon ili uložak na svaka 4 sata.

3. Izbegavajte odnose

Ukoliko imate gljivičnu infekciju, preporučuje se da izbegavate odnose sa partnerom neko vreme. U suprotnom, možete zaraziti partnera i stvoriti neprijatan osećaj među vama. Takođe, ukoliko imate odnose sa partnerom dok imate infekciju, vodite računa da partner koristi kondom.

4. Izbegavajte mirise

Ukoliko koristite neki miris ili mirisni materijal oko regije vagine, to može doprineti problemu. Izbegavajte korišćenje mirisnih sapuna. Čak i mirisni tamponi mogu da izazovu narušavanje ravnoteže PH ravnoteže vagine.

5. Pazite na ishranu

Postoji veliki broj hrane koji je poznat po tome da se njom hrane gljivice. Stvari poput šećera i prerađenih namirnica će verovatno samo doprineti vašem problemu. Zato pokušajte da izbegavate takvu hranu ukoliko već imate gljivičnu infekciju. 

Preuzeto: Stetoskop.info