Spremni za leto!

Po svojoj prirodi, leto je godišnje doba kada je sve opuštenije i lakše. To je doba visokog nivoa energije i radosti. Priroda je u punom sjaju. Idealan period da se opustimo i prilagodimo prehrambene navike…

Prema kineskoj medicini, leto je doba godine koje podrazumeva najveće širenje energije, najpogodnije je za rast. Kada je vreme ovako toplo, najbolje namirnice su salate, voće i zeleno povrće. Potrebna su lakša jela. Kuvanje treba da je tananije, treba da obratimo pažnju da ne prekuvamo namirnice. Najpogodniji način pripreme namirnica za ovaj period verovatno je kratko kuvanje na pari. Raznovrsno zeleno i drugo povrće, sveže u salatama, ili lagano skuvano, pomoći će nam da se rashladimo.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini, energija leta hrani srca i tanko crevo. Zato je leto veoma pogodno da učinimo svoju ishranu lakšom: da smanjimo broj slanih i teških jela, da jedemo više sirove hrane, da uživamo u voću, i u celini, da odmorimo organizam. Sunčano i toplo vreme je i sjajna prilika za opušteniji život. To je i pogodan period da se oslobodimo stresa. Možda se sećate kako ste nekad, kao deca, ležali u travi i gledali oblake…? Sada je pravo vreme za to.

Leto je, takođe, odlično vreme da smanjimo količinu šećera, kafe, crnog čaja ili alkohola u ishrani. Dobro je piti više vode. Pri tome, treba izbegavati rashlađenu vodu; najbolje je da je voda koju pijemo uvek na sobnoj temperaturi. Leto je idealno da započnemo dan sa dve čaše čiste vode. Tokom spavanja, u proseku telo izgubi pola čaše vode, pa je ćelijama potrebna voda čim se probudimo. Još jedna dobra stvar je da u jednu od dve čaše vode koje popijete ujutru nakon ustajanja nacedite pola limuna. Liumun alkalizuje i čisti organizam.

Kineska medicina takođe preporučuje da leti smanjimo upotrebu mesa, mleka i mlečnih proizvoda. Takođe, leti je dobro smanjiti i količinu ulja i masti koju dodajemo u hranu. Pržene i prekuvane namirnice nisu najbolja hrana za leto; one pregrevaju telo i zato opterećuju srce, pa bi ih trebalo izbegavati. 
 

Preuzeto: Zdravahrana.com