Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Srbija i Republika Srpska grade gasovod od Beograda do Banjaluke

Gasovod

Direktor preduzeća „Sarajevogas“ iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je da bi hoteli i domaćinstva na Jahorini krajem godine trebalo da dobiju gas, kao i da Republika Srpska i Srbija ubrzano kreću s gradnjom magistralnog gasovoda od Beograda do Banjaluke. Elek je uoči današnjeg ozvaničenja početka radova na distributivnom gasovodu Pale – Jahorina, istakao da je reč o projektu koji se odnosi na drugu fazu gasifikacije istoka Republike Srpske.

„Njime će biti obuhvaćeno šest opština i dva ski-centra, odnosno Jahorina i Igrišta. Lokalne zajednice na koje se odnosi ovaj projekat su Pale, Trnovo, krak prema Sokolu te Han Pijesak, Milići, Šekovići i Vlasenica“, kazao je Elek.

Podsetio je da se prva faza gasifikacije istočnog dela Republike odnosila na „Toplanu“ u Istočnom Sarajevu, te naglasio je da je taj posao završen i da su samim tim stvoreni uslovi za drugu fazu ovog projekta čija je vrednost 15 miliona konvertibilnih maraka.

„Taj projekat finansiramo iz garancija Vlade Republike Srpske. Reč je o krucijalnom projektu jer ćemo kroz taj distributivni gasovod da povežemo opštinu Pale sa Olimpijskim centrom ‘Jahorina’. Povećaćemo potrošnju gasa, što je nama vrlo važno zbog odnosa sa Ruskom Federacijom. Ovo je, praktično, nakon 30 godina, da prvi put ukopavamo i postavljamo cijevi te da širimo našu primarnu, ali i sekundarnu mrežu“, naglasio je Elek.

Na pitanje kada bi taj projekat mogao biti završen, Elek je naglasio da očekuje da do 31. decembra puste gas prema Jahorini, odnosno da gasifikuju sve hotele i individualne potrošače.

Uoči ozvaničavanja ovog projekta planiran je bio sastanak rukovodstva „Sarajevogasa“ i „Srbijagasa“, koji su nosioci projekta, sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije u hotelu „Rajska dolina“.

„Preduzeće ‘Srbijagas’ nema ulogu u realizaciji druge faze projekta na istoku Srpske, ali je na Svesrpskom saboru u Beogradu donesena odluka da ‘Srbijagas’ finansira magistralni gasovod do Banjaluke. Nazvali smo ga magistralni gasovod Beograd – Banjaluka“, naveo je Elek.

Naglasio je da sve aktivnosti kreću od Šepka, gde već postoji izlaz te da će radovi ići ka Bijeljini, gde je već izgrađen gasovod te dalje do Brčkog trasom budućeg autoputa pa sve do Banjaluke.

Tagovi:
Pročitajte još: