Srbija i Rusija zajedno u borbi protiv raka – Dva instituta rešavaće ozbiljne onkološke slučajeve

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Nacionalni institut za medicinska istraživanja i radiologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije potpisali su ugovor o saradnji, koji će omogućiti lekarima da istražuju i učestvuju u zajedničkim projektima.Već od sledeće godine rešavaće ozbiljne onkološke slučajeve putem konferencijske linije.
Najviše obolelih od raka leči se na Institutu za onkologiju i radilogiju Srbije. Godišnje oboli 35.000 ljudi, a premine njih 20.000.
Za zračenje pored postojećih osam aparat stižu još dva, ali to nije dovoljno.
– Da niko ne bi čekao na zračenje nama treba 16 aparata. Ono na čemu radimo jeste da se napravi jedna nova zgrada, gde će postojati radio-terapija, medikalna onkologija i ako sve bude išlo po planu i napravi se Tiršova 2, verovatno će naše dečje odeljenje preći tamo – kaže direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.
Na operaciju se u Institutu ne čeka duže od 10 dana, kaže ona i dodaje da nastavljaju sa nabavkom savremenih aparata, proširuje se dnevna bolnica i rekonstruišu postojeći kapaciteti.
Koliko je važno ulagati u ovu granu medicine, govori i činejnica da je onkologija u Rusiji pod neposrednom kontrolom predsednika Vladimira Putina i državnog rukovodstva.
Rusija će pomoći Srbiji i u ispitivanju posledica NATO bombardovanja, jer, kako kaže ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, posledice po zdravlje ljudi su očigledne.

Foto: tommaso79/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija