Srbija može da postane jedna od glavnih destinacija za snimanje filmova i TV serija u Evropi

Srbija nudi infrastrukturu koja je razvijena u poslednjih deset godina zahvaljujući stranim produkcijama koje su dolazile u zemlju, ali na tome mora još da se radi.

Srbija je posvećena tome da postane jedna od glavnih destinacija za snimanje filmova i televizijskih serija u istočnoj Evropi, poruka je koju je delegacija Vlade Srbije prenela na sastancima sa čelnicima Vorner Brosa, Paramaunt studija, Netfliksa i CBS studija u Los Anđelesu.

Neke od najznačajnijih kompanija filmske industrije na svetu pozvane su na sastancima u Los Anđelesu da izaberu Srbiju za velike projekte i uvere se u dobre uslove koje zemlja nudi, među kojima su značajni finansijski podsticaji, infrastruktura, dobre lokacije, ali i odlični scenografi, kostimografi i drugi radnici u filmskoj industriji.

Na posebnom događaju koji su u Los Anđelesu organizovali platforma “Srbija stvara” i Srpska filmska asocijacija, interesovanja za snimanje u Srbiji pokazali su i HBO maks, Epl TV, Lajons gejt, Dizni i brojne druge nezavisne produkcije.

– Ova poseta je izuzetno značajna, jer smo imali sastanke na najvišem nivou sa ključnim ljudima koji odlučuju o tome da li će i gde holivudske produkcije snimati van Amerike – kaže za Tanjug direktorka Srpske filmske asocijacije Milica Božanić.

Podseća da su te kompanije već imale pozitivna iskustva sa Srbijom i ističe da su zato zainteresovane da ulažu u još veće projekte.

Paramaunt je prošle godine u Srbiji snimao letnji hit “Crawl“, koji je bio veoma uspešan, dok je CBS snimao seriju “Seal team”. Vorner bros je imao iskustvo u Srbiji preko svojih ćerki kompanija, a Netfliks je takođe snimao nekoliko naslova u Srbiji.

– Sada je najvažnije pitanje kako Srbija može da uđe u igru sa blokbasterima i projektima koji donose nekoliko desetina miliona evra –  kaže Božanić.

Srbija od avgusta ove godine za velike projekte nudi 30 odsto od sredstava koje produkcije potroše, između ostalog, na zapošljavanje filmskih radnika, izgradnju scenografije i proizvodnju kostima i različitih rekvizita, kao i usluge postprodukcije. Taj sistem podsticaja, koji postoji širom Evrope, može da bude ključan kada se producenti opredeljuju koju će zemlju izabrati.

Božanić napominje da su predstavnici kompanija u Los Anđelesu sa kojima su razgovarali istakli da im je važno to što je Srbija jedna od najefikasnijih zemalja kada je reč o isplati podsticajnih mera. Zbog toga se u Srbiji snima 10 do 12 stranih filmova, ne samo američke, već i indijske i kineske produkcije.

Međutim, studijski kapaciteti u Srbiji su još u razvoju.

– Srbija nudi infrastrukturu koja je razvijena u poslednjih deset godina zahvaljujući stranim produkcijama koje su dolazile u zemlju i na tome moramo još da radimo – naglašava Božanić.

Filmske podsticaje dodeljuje Ministarstvo privrede već četiri godine, zbog čega je utrostručen broj projekata u odnosu na 2015. godinu. Kroz program podsticaja od tada je prošlo 150 projekata, a u Srbiju je investirano 110 miliona evra. Kroz svaki evro podsticaja, u budžet se direktno vraća 2,4 evra, a u privredu Srbije 7,5 evra.

Preuzeto: Telegraf.rs/Tanjug