SRBIJA SE ODUŽUJE ČIČA DRAŽI? General dobija muzej u Beogradu!

Kuća Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta u Srbiji, u Bregalničkoj ulici u Beogradu, u kojoj je živeo sa porodicom do 1941. godine srušena je.

Na njenom mestu biće izgrađena moderna četvorospratnica sa potkrovljem i galerijom u prizemlju u kojoj bi mogao biti napravljen muzej posvećen njemu. Inicijativu je pokrenuo Dražin unuk Vojislav Mihailović. 

Najbolje bi bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja. U njegovom nadzornom odboru bili bi ugledni akademici, profesori, vladike. Investitor je spreman da odvoji prostor u prizemlju, koji bismo mogli da otkupimo. U slučaju da ne uspemo da se dogovorimo sa njim, gledaćemo da iznajmimo neki drugi prostor – kaže Vojislav. 

Sa tom idejom se složio i investitor. 

– Ne mogu sebi da priuštim da poklonim taj prostor, ali ako uspeju da skupe donacije iz zemlje i inostranstva, spreman sam da se odreknem i dela svoje zgrade. Veliki sam obožavalac lika i dela vođe četničkog pokreta i voleo bih da njegov muzej bude u zgradi koju sam ja podigao. A iskreno, i logično je da muzej bude negde gde je živeo, a ne na nekoj lokaciji sa kojom nema veze – iskren je investitor.

Draža Mihajlović

Draža MihajlovićFoto: Profimedia

Marija Jovanović, komšinica porodice Mihailović iz predratnog vremena otkrila je koliko je Čičina kuća zapravo bila skromna. 

– Pošto nisu imali mnogo novca, kupili su malu prizemnu kuću u Beogradu, napravljenu od blata i pruća u Bregalničkoj ulici. Nisu imali ništa luksuzno. U kući su bile četiri prostorije. U jednoj sobici je bio Dražin drveni šifonjer, gde je držao knjige, drugoj je bio šporet na drva, okolo drvene klupe umesto stolica. Nisu imali ni kupatila, već u dvorištu poljski klozet, a malo podalje i česmu. U prikrajku male avlije bila je štala, u kojoj je Draža držao vojničkog konja, koji mu je sledovao kao gardijskom oficiru – ispričala je Jovanovićeva. 

Preuzeto: Srbija Danas