SRBIJA ŠTITI SVOJE VREDNOSTI! Oblačinske višnje i ariljske maline dobile POSEBAN STATUS

U Srbiji je po prvi put zaštićeno geografsko poreklo “oblačinske višnje” i “ariljske maline”, čime se omogućuje da srpski proizvodi budu prepoznatljivi i uspešniji na svetskom tržištu.

Zaštićeno geografsko porekle daće i dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji, konstatovano je na promociji projekta koji javnosti predstavlja autentične srpske proizvode.

Projekat je realizovan zahvaljujući Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstvu poljoprivrede, Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija.

– Oznake geografskog porekla mogu udahnuti novi život lokalnim ekonomijama podstičući ruralni razvoj i otvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade – izjavio je Emanuel Hidijer, stručnjak iz oblasti zaštite geografskog porekla Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Šef EBRD agrobiznis sektora za region centralne i istočne Evrope Miljan Ždrale istakao je da “EBRD je veliki partner poljoprivrede u Srbiji u koju je do sada uložio preko 700 miliona evra”.

Maline

Foto: Profimedia

Ždrale je najavio najveću regionalnu konferenciju u organizaciji EBRD – Consumer Rules Summit, koja će 30 . septembra i 1. oktobra biti održana u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović izjavio je da će se nastaviti rad na daljoj zaštiti geografskog porekla.

Želimo da naša ariljska malina bude poznata kupcima širom sveta – poručila je sekretarka Udruženja Ariljska malina Mirjana Milutinović.

– Zahvaljujući sistemu sertifikacije, potrošaći će biti sigurni da kupuju proizvod vrhunskog kvaliteta koji je proizveden na tradicionalan način sa zaštićenog područja – zaključila je Milutinović.

Preuzeto: Srbija Danas