Srbija treću godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja

Srbija je, prema najnovijem izveštaju IBM Global Location Trends 2019, i treću godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja (SDI) u 2018. godini, posmatrano prema broju stanovnika.

Po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta, bez obzira na veličinu populacije, kroz SDI, čija realizacija je započela u 2018. godini, Srbija je zauzela visoko peto mesto među evropskim zemljama, navodi se na sajtu Razvojne agencije Srbije.

Prema navedenom izveštaju, Srbija zauzima prvu poziciju u svetu i po procentu učešća investicionih projekata orijentisanih ka izvozu (92,1%), kao i po broju kreiranih novih radnih mesta kroz SDI, čija realizacija je započela u 2018. godini u sektoru elektro opreme.

Generalni trend u celom svetu, kada je reč o SDI, jeste pad broja projekata za 5%. S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 10%, s tim što region Evrope u broju novokreiranih radnih mesta učestvuje sa 34% u ukupnom broju radnih mesta otvorenih u 2018. godini.

IBM Global Business Services već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum – broj novootvorenih radnih mesta.

Najnoviji izveštaj će biti zvanično objavljen 25. septembra 2019. godine.

Foto: ImageFlow/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija