SRBIJA USKORO DOBIJA NAJSAVREMENIJE PORODILIŠTE! Klinika će imati čak 12 operacionih sala

Danas je teško i zamisliti da će se na prostoru gde su sada njive, šume i mali objekti nalaziti najveća i najmodernija ginekološko-akušerska bolnica u Beogradu.

Za deset dana u GAK “Narodni front” bilo je deset blizanačkih porođaja. Smeštaju ih na odeljenje koje se nalazi u najstarijem delu bolnice, izgrađenom posle Drugog svetskog rata.

Dok se ne izgradi novo, u najvećem porodilištu u Srbiji, sanira se i adaptira ono što je u najlošijem stanju. Uskoro će početi radovi upravo u poluintenzivnoj nezi na Odeljenju neonatologije.

To ne znači da će novorođenčad, dok budu radovi trajali, biti izmeštani iz klinike, niti da će klinika stati s radom. Radiće uporedo s tim, obezbedićemo prostor gde sada leže majke, koji je adekvatan za novorođenčad. Funkcionisaćemo normalno – rekao je direktor GAK “Narodni front” prof. dr Željko Miković.

Za sada se zna da će novo porodilište biti izgrađeno u Zemunu. Odluku o tome doneće Skupština grada do kraja meseca kada se utvrdi Plan detaljne regulacije šireg područja KBC “Bežanijska kosa”.

Posle toga treba da se reše imovinsko-pravni odnosi i obavi eksproprijacija zemljišta koje nije u vlasništvu Republike.

– Sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Klinika je u nameri da u najskorije vreme, u naredna dva meseca, raspiše javni poziv za izvođenje studije izvodljivosti koja bi trebalo da definiše oblik, namenu, medicinsku tehnologiju i opremu koje bi trebalo da budu u budućem objektu – navodi dr Radomir Marković, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove GAK “Narodni front”.

Ako sve bude po planu, izgradnja bi mogla da počne krajem sledeće godine, a kada se završi, bolnica će biti za 30 odsto veća od sadašnje.

– Od postojećih 330 kreveta za odrasle pacijente, koliko klinika sada ima, planirano je da nova bolnica ima 500 kreveta. Od 120 za neonatuse, planirano je da bude 200, a od 10 porođajnih sala – 15. Od osam operacionih, u novoj bolnici bi trebalo da bude 12 sala – ističe dr Marković.

Rok za završetak radova je pet godina. Kada bude izgrađena, biće to najsavremenija ginekološko-akušerska bolnica u Srbiji.

Do tada, u Narodnom frontu majstori će morati da intervenišu nekoliko puta kako bi adaptirali npr. Odeljenje za vantelesnu oplodnju i embriološku laboratoriju.

Mesta za proširenje više nema, pa će magnetna rezonanca, koja može da se nabavi, morati da sačeka novu bolnicu.

Foto: Profimedia

Preuzeto: SrbijaDanas