Srednjoškolci iz Odžaka pobednici takmičenja mladih preduzetnika i inovatora

Četiri stotine učenika iz šest vojvođanskih opština, učestvovalo je na regionalnom takmičenju “Dani edukacije mladih preduzetnika i inovatora” koje je juče održano u Bačkom Petrovcu. Predstavnici trinaest osnovnih i sedam srednjih škola prezentovali su svoje poslovne ideje i inovacije, a najbolji su u tome bili učenici Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Odžaka, koja je na takmičenju imala dve ekipe.

Pobednička je ekipa učenika drugog razreda Ekonomske škole u sastavu Bogdan Grgić, Tijana Todorović, David Jovanović i Nataša Alpeza, a mentor je bila profesorica Suzana Milešević uz pomoć profesorice Olivere Inđić.

– Predstavili smo naš biznis plan. Imali smo manje od 24 sata da se pripremimo. U utorak je bila obuka i posle obuke razmišljali smo šta ćemo da radimo, dobili smo četiri predloga, poljoprivredu, turizam, IT sektor ili zelenu ekonomiju. Nije bilo lako, ali smo se opredelili za poljoprivredu, koja je u Vojvodini rasprostranjena i odlučili smo da se bavimo uzgojem lekovite biljke gavez – kaže Bogdan Grgić.

– Kada smo videli druge ideje mislimo smo da nemamo šansu za pobedu, jer su zaista bile odlične. Međutim, ono što nas je odvojilo od drugih takmičara jeste prezentacija u koju smo uložili dosta truda – priča David Jovanović.

Na takmičenju su pored odžačkih srednjoškolaca učestvovali i đaci iz osnovnih i srednjih škola iz Bača, Bačke Palanke, Vrbasa, Beočina i domaćina Bačkog Petrovca.

Cilj ove manifestacije je da se podstaknu mladi da osmisle kreativne ideje tako što će primeniti naučeno i na taj način doneti korist široj društvenoj zajednici.

Organizator dvadesetih po redu “Dana edukacije mladih preduzetnika i inovatora”, pored opštine Bački Petrovac bio je i Savez pronalazača Srbije.

Manifestaciji su, među ostalim, prisustvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ambasadorka Slovačke u našoj zemlji Dagmar Repčekova, kao i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

Izvor: Radio Odžaci