Srednjoškolci nagrađeni za prezentaciju zemljoradničke zadruge iz Karavukova

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je novčane nagrade javnim srednjim poljoprivrednim školama iz Vojvodine, čiji su đaci napravili najuspešnije prezentacije u sklopu projektnih aktivnosti u oblasti zadrugarstva, koje finansijski podstiče resorni sekretarijat.

Prva nagrada od 150.000 dinara dodeljena je timu učenika iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole iz Sombora koji se odlučio za prezentaciju Zemljoradničke zadruge “Agrodunav” iz Karavukova, koja se bavi svim granama poljoprivrede. Reč je o zadruzi koja je aktivna cele godine i zapošljava veliki broj radnika. Poruka koju su poslali je da je Karavukovo poželjno mesto za život mladih, jer mogu naći zaposlenje u svojoj struci, objavljeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Drugu nagradu u iznosu od 100.000 dinara dobili su učenici Srednje poljoprivredne škole iz Zrenjanina, a treću od 50.000 dinara, đaci iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole “Stevan Petrović Brile” iz Rume.

Vuk Radojević je ovom prilikom podsetio da je resorni sekretarijat po prvi put ove godine opredelio 450.000 dinara poljoprivrednim školama za projekat upoznavanja učenika sa zadružnim organizovanjem i poslovanjem. Nakon realizacije tih projektnih aktivnosti, učenici koji su obišli zadruge, dostavili su prezentacije od kojih su tri najbolje nagrađene, u ukupnom iznosu od 300.000 dinara.

Radojević je istakao da je Pokrajinska vlada prepoznala značaj ovog projekta namenjenog zadrugarstvu, koji je nastao kao plod saradnje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice sa Zadružnim savezom Vojvodine.

Nastavni predmet Poljoprivredno zadrugarstvo je od ove godine uveden u novootvorene obrazovne profile kao izborni predmet, da bi se mladi poljoprivrednici već tokom srednjoškolskog obrazovanja upoznali sa značajem zadruga i koliko je bitno udruživanje, pogotovo u malim seoskim sredinama.

Izvor: Radio Odžaci