Šta će se dogoditi ako PRESTANETE DA JEDETE MESO? Ovih pet posledica možete da očekujete!?

Ukoliko razmišljate da pređete na vegeterijansku ishranu, pre nego što se odreknete mesa, nekoliko stvari morate da znate. Izbacivanje mesa iz ishrane može imati različite posledice na organizam, i dobre i loše. Evo kako će vaš organizam reagovati u tom slučaju.

IZGUBIĆETE KILOGRAME

Da li izbacivanje mesa iz ishrane utiče na nas na bilo koji način? Nil Barnard, profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington, bavio se odgovorom na ovo pitanje. On je analizirao klinička istraživanja o uticaju ishrane i vegetarijanske ishrane na mršavljenje i došao do zaključka: pored toga što sprečava mnoge bolesti, vegetarijanska ishrana će vam pomoći da izgubite najmanje četiri kilograma telesne težine.

SMANJIĆETE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI

Nekoliko studija, u kojima je učestvovalo više od 76.000 muškaraca i žena, utvrdio da postoji 24 odsto manji rizik od srčanih bolesti kod vegetarijanaca. Takođe, izbacivanjem mesa iz ishrane značajno se smanjuju rizci od začeplja koronarnih arterija u odnosu na one koji konzumiraju meso. Bolesti srca i krvnih sudova su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Pored toga, vegetarijanska ishrana ima i antiupalno dejstvo.

MOŽETE IZGUBITI ČULO UKUSA

Istraživanje sprovedeno na japanskom Univerzitetu Tokushimau pokazalo je da cink, koji unosimo uglavnom putem konzumiranja mesa, zaslužan za ukus. Smanjenje unosa cinka dovodi do gubitka čula ukusa. Pasulj, orasi, žitarice i mlečni proizvodi sadrže cink, ali fitatna kiselina koja se nalazi u ovim namirnicama sprečava apsorpciju cinka. To je razlog zbog kog se vegetarijancima često preporučuju suplementi da nadoknade cink u organizmu. Preporučeni dnevni unos za žene je 8 miligrama, a za muškarce je 12 mg cinka.

Meso

MesoFoto: Profimedia

MIŠIĆIMA TREBA VIŠE VREMENA DA SE OPORAVE

Proteini su veoma važni za mišiće. Ukoliko ne unosite samo biljne proteine mišićima ćše biti potrebno više vremena za oporavak nakon fizičkog napora.

MOŽDA ĆETE MORATI DA UZIMATE SUPLEMENTE

Svi oni koji su na vegetarijanskoj ishrani može imati nedostatak gvožđa, kalcijuma i vitamina B12. Da bi ih nadoknadili, najčešće im se preporučuju da koriste suplemente.

Preuzeto: srbijadanas.com