Šta čeka mlade koji ulaze u svet poljoprivrede

Najveći problem za mlade poljoprivrednike je kupovina novog traktora. Moraju se otplaćivati deset i više godina. Ako je reč o kreditu, onda je neophodna hipoteka. O tome kako da im država pomogne, govorilo se i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Bečeju.

Siniša Tajkov, poljoprivrednik iz Novog Bečeja, prilikom kupovine nove mehanizacije uvek je sarađivao samo sa jednom bankom. To je doprinelo da se stvori uzajamno poverenje i vremenom povoljniji uslovi za pozajmicu.

– Postoje i određeni grejs-periodi, postoje kvartalne rate, u smislu tromesečne, šestomesečne. Ta neka sigurnost jeste kod banke, ako ste dugogodišnji klijent – rekao je Tajkov.

Prodavci ističu da se prodaja poljoprivredne mehanizacije povećava iz godine u godinu najmanje za 10%. Ove godine je uticao na to i IPARD program. Gazdinstvima su najinteresantniji traktori snage veće od 110 kilovata i sa posebnom opremom.

– To su navigacija, neki sistemi da traktor što manje potroši goriva, a da što bolji učinak ima. Složićete se da takve traktore, nažalost, ne mogu da voze stariji ljudi, moraju da voze mladi – izjavio je Dejan Zorić iz novobečejske kompanije Agrotech.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Vladislav Krsmanović od pre tri godine posebno stimuliše mlade poljoprivrednike do 40 godina i žene nosioce poljoprivrednog gazdinstva.

– Mi smo u prvoj godini opredelili 100 miliona, a 2019. 250 miliona dinara. I već imamo preko 450 novootvorenih poljoprivrednih gazdinstava mladih poljoprivrednih proizvođača – istakao je Krsmanović.

Na tribini o podršci mladim poljoprivrednicima održanoj u okviru Sedmog Poljofesta u Novom Bečeju posebno je naznačeno da iz pokrajinskog budžeta mladi do 40 godina mogu dobiti povraćaj novca i do 70% od ulaganja u neku od investicija.

Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija