Šta je dekupaž

Dekupaž – salveta tehnika  je je kao tehnika prvi put objašnjen u 20. veku iako se ova tehnika primenjivala i mnogo ranije. Ova drevna tehnika je u Evropu stigla iz Kine čak u 12. veku.

Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete,  lampione i sl. Ipak, tek u 20. veku su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime. Ovo ime ima značenje koje je dobilo od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati’.

Ova tehnika podrazumeva kreativnu tehniku uz pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta tako što se slike isecaju sa raznih papira ili salveta i nanose u slojevima na određeni predmet uz pomoć lepka. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isecali i pažljivo lepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.

dekupaž-ukras

U Srbiji je dekupaž postao veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.