Šta kažu roditelji u Srbiji: Da li je u redu da dete propusti nastavu zbog letovanja?

Za razliku od nekadašnjih vremena kada su se već polovinom avgusta i školarci i roditelji pripremali za polazak u školu, danas je odsustvovanje s nastave postalo potpuno prihvatljivo.

U današnje vreme je sve češća pojava da učenici nižih razreda osnovnih škola propuštaju prve dane nastave zbog “zakasnelog” letovanja. Roditelji ovu situaciju najčešće pravdaju rečima da dete neće ništa bitno propustiti, budući da se radi o samom početku školske godine kada se đaci tek upoznaju se sa nastavnim planom za narednu godinu.

Za razliku od nekadašnjih vremena kada su se već polovinom avgusta i školarci i roditelji pripremali za polazak u školu, danas je odsustvovanje s nastave postalo potpuno prihvatljivo.

skola, ucenici, ucenik, djak, đak, ranac, knjige, devojčica, tata, prvak, prvaciFoto: Shutterstock
Najčešći razlozi koje navode roditelji đaka koji kasne sa dolaskom u školu, jeste nemogućnost da organizuju letovanje do isteka avgusta.

– Radim u velikom sistemu, firmi koja ima veliki broj zaposlenih i prosto je fizički nemoguće da se organizujemo tako da svi odemo na odmor tokom letnjeg raspusta – ispričala je za “Telegraf” Milena Živković, novinarka zaposlena u jednim dnevnim novinama i majka desetogodinje Anje.

U većini slučajeva, ovome se ne protive ni učitelji ni nastavnici. Kako kažu, svesni su u kakvom vremenu živimo, da su roditelji “zasuti” obavezama i da se trude da se organizuju što je bolje moguće.

– Anja je ove godine pošla u peti razred i ovo je drugi put otkako je postala đak da ne “kasnimo” u školu. Naravno, bile smo prisutne 1. septembra 2015. kad je polazila u prvi razred, jednostavno to je početak jednog novog poglavlja u njenom živpotu i to se nije smelo propustiti. Ali, te godine, na primer, nismo išle na letovanje – dodala je Milena koja smatra da njena ćerka nije ništa propustila time što je izostajala s nastave.

skola, ucenici, ucenik, djak, đak, ranac, knjigeFoto: Pixabay
– Prvih 4-5 dana nastave, koliko sebi dozvolimo da odsustvujemo, klinci ne uče ništa novo što kasnije neće moći da savladaju. Obično se malo podsećaju starog gradiva i pripremaju za program koji će imati u narednoj godini. Deci je taj početak škole važniji zbog druženja i ponovnog viđenja sa drugarima, nego zbog sticanja znanja – smatra Milena.

Ipak, ima i onih koji su čvrstog mišljenja da je ovakvo ponašanje roditelja nedopustivo i da je za dete veoma bitno da već prvog dana prisustvuje nastavi.

UnicefFoto: UNICEF Srbija/ Milenkovic
– Kao što je i za mene 1. septembar bio svetinja, tako želim i da moj sin ozbiljno shvata svoje obaveze prema školi od prvog dana. Istina, u smislu obrazovanja mislim da neće ništa bitno propustiti, ali po meni je mnogo važniji taj socijalni momenat, radost zbog susreta s drugarima koji mnogo znači detetu. Ukoliko mališan na pozitivan način doživljava školu, mnogo bolje i lakše će savladati gradivo i postići upeh – mišljenja je Marina Topalović, profesorka srpskog jezika i majka devetogodišnjeg Marka.

Šta vi mislite, da li je u redu da dete propusti nastavu zbog letovanja?

Preuzeto: M.G/Telegraf.rs