Šta pritiska nerv…

Pod išijasom se podrazumeva niz simptoma u koji spada i bol koji može biti posledica pritiska na jedan od pet nervnih korena iz kojih izlazi nervus ishiadicus, ili njihove iritacije, ili pritiskom I iritacijom samog išijasnog nerva. Bol se obično oseća u donjem delu leđa, u zadnjici i/ili u raznim oblastima noge ili stopala. Bol ponekad može da bude veoma jak, a praćen je utrnulošću, slabošću mišića i teškoćom da se pokrene ili kontroliše noga. Tipično je da se ti simptomi osećaju samo na jednoj strani tela.

Iako je išijasni bol prilično čest oblik bola u donjem delu leđa, išijas pre označava niz simptoma nego tačnu dijagnozu u smislu onoga što iritira koren nerva, što izaziva bol. Ovo je važno jer se lečenje išijasa veoma razlikuje u zavisnosti od toga šta je u osnovi simptoma.
U praksi se u svetu najveći broj slučajeva išijasa tretira antiinflamatornim lekovima, nehirurškim metodima dekompresije kičme (oslobađanja išijasnog nerva od pritiska), fizikalnom terapijom, vežbama razgibavanja, akupunkturom i hiropraktikom. U određenim slučajevima pribegava se i hirurškoj intervenciji. 

Preuzeto: Zdravahrana.com