Šta raditi sa bajatim začinima!?

Često se događa da vam u kesicama ostanu začini kojima je prošao rok trajanja. To ne znači da morate da ih bacite, jer začini koji nisu za jelo još uvek mogu da se iskoriste u kući ili bašti.
Začini koji stoje duže nego što bi trebalo imaju slabiji miris i ukus, ali to ne znači da ćete se razboleti ako ih slučajno stavite u jelo i pojedete. Rok trajanja začina varira, ali bi se moglo reći da, u proseku, mleveni začini traju 2-3 godine, a celi (nesamleveni) od 3 do 4 godine. Najbolji način procene trajanja začina su njihovi boja i miris. Ako je boja izbledela a miris oslabio, znači da ne bi trebalo da ih koristite za kuvanje.

Osveživač za prostorije – u vodi ili kesicama
Čak i ako začin ne miriše jako kao nekad, zagrevanjem će pustiti poslednje ostatke ulja. Zagrejte (da provri) vodi i dodajte začine koje imate i volite (kardamom, cimet, karanfilić, đumbir). Napravite kombinaciju po želji. Takođe, možete dodati i koru limuna ili pomorandže.
Mnogi začini predivno mirišu: žalfija, majčina dušica, origano, karanfilić… Sipajte ih u kesice i poređajte ih po sobama, tako da svaki kutak prijatno miriše.

Sapun za začinima
Zrnasta tekstura mlevenog bibera ili karanfilića u domaćem sapunu delovaće kao balgi piling.

Protiv biljnih štetočina
Biber ili ljute papričice su odlične za zaštitu lukovica od različitih štetočina. Jednostavno, pospite začine po lukovici ili po zemlji oko nje. Crni biber se posebno preporučuje protiv mrava – oteraće ih njegov miris. Ako koristite starije začine, budite izdašni. Cimet se koristi protiv gljivica, posebno za sadnice i kućne biljke – pomešajte cimet i toplu vodu i sipajte ovu mešavinu u flašicu sa raspršivačem.

Prirodne bojice
Pomešajte vodu i začine i dobićete lepu paletu jesenjih boja kojima možete da slikate sa decom. Takođe možete da budete sigurni da su te boje prirodne i da nisu štetne!
 

Preuzeto: Zdravahrana.com