Stanovnicima romskog naselja u Bogojevu predstavljene potencijalne lokacije za raseljavanje

U skladu sa usvojenom Strategijom održivih stambenih rešenja za stanovnike podstanarskog Novog naselja u Bogojevu, predstavnici organizacije “Hausing centar” su ispred Koordinacionog tela opštine Odžaci predstavili stanovnicima naselja potencijalne lokacije za raseljavanje.

Prezentacija je održana u sali Mesne kancelarije u Bogojevu pred dvadeset prisutnih predstavnika porodica.

Sve predstavljene lokacije, naselja Bogojevo, Karavukovo, Bački Gračac, Bački Brestovac i Lalić, zadovoljavaju osnovne kriterijume za adekvatno stanovanje, što podrazumeva pristup zdravstvenim ustanovama, školama i drugim socijalnim uslovima.

Sve parcele su u vlasništvu opštine, pokrivene su planskom dokumentacijom i na njima je odmah moguća gradnja.

Nakon prezentacije, predstavnici porodica su postavljali pitanja koja se tiču odabira lokacija i odabira predloženih modela stanovanja. Svim prisutnima je savetovano da tokom naredne dve sedmice obiđu predložene lokacije.

Jedan od osnovnih pristupa u realizaciji projekta je uključivanje krajnjih korisnika u planiranje stambenih rešenja, što podrazumeva konsultacije oko predloženih lokacija, razgovore o eventualnim poboljšanjima lokacije, informacije o pravima na korišćenje stanova u sistemu socijalnog stanovanja, održavanje stambenog prostora, komunalna higijena, itd.

“Hausing centar” i opština Odžaci su zajednički konkurisali na poziv za finansiranje projekata “Održiva stambena rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima” koji su raspisali EU i Ministarstvo finansija Republike Srbije. Rezultati konkursa biće poznati do juna 2017 – navodi se u dopisu opštine Odžaci.