fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Stefan je sastavljao kraj s krajem, a onda je dobio na lutriji! Zahvaljujući savršenom planu, to mu je pošlo za rukom 14 puta!

Lutrija

Rumunski ekonomista, Stefan Mandel, 60-ih godina prošlog veka jedva je spajao kraj s krajem, a zahvaljujući savršenom planu, uspeo je da osvoji dobitak na lutriji, i to više puta!

Matematički genije je u slobodno vreme proučavao Fibonačijeve teorije verovatnoće, a posle godina mukotrpnog istraživanja osmislio je “algoritam za biranje brojeva”, koji je počivao na metodi nazvanoj kombinatorna kondenzacija.

Mandel se hvalio da na taj način može da predvidi pet od šest brojeva koji će pobediti – što je broj mogućih kombinacija svelo na hiljade umesto milione.

Sa grupom prijatelja kupio je veliki broj listića, koristeći sve moguće kombinacije. Osvojio je najveću nagradu, vrednu više od 16.000 evra.

Kada je pokrio troškove, ostalo mu je dovoljno novca da podmiti koga je trebalo i pobegne iz rumunskog komunističkog sistema i preseli se u Australiju. Tamo je sa suprugom i dvoje dece započeo novi život. Pravi dobici su tek sledili – lutriju je osvojio 14 puta, a da nije prekršio nijedan zakon.

Mandel je u jednom trenutku shvatio da je u nekim izvlačenjima cena kupovanja listića svih mogućih kombinacija dosta manja od džekpota. Na primer, ako je izvlačenje brojeva bilo od jedan do četrdeset, postojalo bi 3.838.380 mogućih kombinacija brojeva. Ako je džekpot bio deset miliona dolara, a listići svaki po jedan dolar, Mandel bi još uvek dobro zaradio.

Naravno,prepreke su uvek postojale – prikupiti kapital za listiće, fizički ih sve ispuniti… Tada je radio kao agent za prodaju osiguranja, a slobodno vreme koristio je kako bi uverio investitore da ulože zajedno i izgrade takozvani loto sindikat.
Takođe, izumeo je sistem automatizacije s računarima i štampačima, koristeći algoritam za ispunjavanje listića automatski, koristeći sve kombinacije brojeva.

Tokom 80-ih, sindikat je čekao da džekpot naraste, pre nego što su kupili hiljade listića.

Grupa je osvojila 12 lutrija i stotine hiljada manjih nagrada širom Australije i Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, nije sve bilo toliko blistavo. Profiti nisu bili dovoljno visoki, a Australijanci su na kraju i shvatili njihov plan, pa su promenili pravila – zabranili su štampane listiće i kupovinu velikog broja istih.

Genije imao “plan B”

Ipak, ovaj genije imao je i plan B: Sa novcem koji je već imao, odlučio je da pronađe mesta u Americi gde je džekpot najmanje tri puta veći od broja svih mogućih kombinacija.

Lutrija u Virdžiniji bila je savršena za to. Brojevi su bili samo od 1 do 44, što je značilo da je broj mogućih kombinacija bio milionima manji nego u drugim igrama. Tad je otvorio službenu firmu, “Pacific Financial Resources”, a pod njom razvio Loto fond. Hiljade investitora uverio je da ulože i prikupio milione dolara u procesu.

U februaru 1992. godine Virdžinija lutrija imala je džekpot od 27 miliona dolara. Mandel je u to vreme već imao 16 zaposlenih u skladištu u Melburnu, koji su tokom tri meseca odštampali sedam miliona listića i poštom ih poslali u SAD.

Sindikat je osvojio džekpot, uz još gotovo milion dolara sekundarnih nagrada.

I dok Mandelova metoda nije bila ilegalna, podigla je sumnju, pa se našao u četvorogodišnjoj legalnoj bici. Tokom tog vremena istraživale su ga brojne međunarodne agencije, među njima i CIA i FBI.

Na kraju je oslobođen bilo kakvih optužbi, međutim, dok je on osvojio milione, njegovi investitori dobili su tek 1400 dolara od 4000 dolara uloga – daleko od bogatstva koje im je obećano.

Mandel je 1995. godine otišao u bankrot, a u jednom trenu proveo je 20 meseci iza rešetaka u Izraelu zahvaljujući varanju investitora.

Živi u Vanuatuu, daleko od svetla reflektora. U međuvremenu, sve američke države su zabranile korišćenje njegove strategije.

Tagovi:
Pročitajte još: