Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Što ste šerovali, šerovali ste: Meta najavila da ćemo plaćati Facebook i Instagram i to svakog meseca

Društvene mreže

Kompanija Meta istražuje mogućnost uvođenja plana prema kojem bi korisnici njenih platformi, Facebook i Instagram, unutar Evropske unije plaćali mesečnu pretplatu od do 13 evra za verziju bez reklama. Alternativno, korisnici bi imali opciju da prihvate personalizovane oglase kako bi i dalje koristili besplatnu verziju.

Prema predloženom planu, Meta bi naplaćivala oko 10 evra mesečno za Facebook ili Instagram naloge na personalnim računarima (PC), uz dodatnih šest evra za svaki povezani nalog, navodi “Wall Street Journal”.

Za korisnike mobilnih telefona, cena bi iznosila oko 13 evra mesečno, obuhvatajući i provizije koje naplaćuju Apple i Google prodavnice aplikacija, izveštava Reuters.

Ranije ove godine, irska regulatorna agencija DPC kaznila je Metu sa 390 miliona evra i zaključila da kompanija nema pravo da korisnicima u EU šalje reklame na osnovu njihovih online aktivnosti bez prethodne saglasnosti. U odgovoru, Meta je najavila da će zatražiti pristanak korisnika u EU pre nego što omogući ciljano oglašavanje.

Na osnovu svega navedenogi i ne čudi da vest nije dobro prošla među korisnicima.
Na platformi X (bivši Twiter), jedan korisnik je napisao: “Zakerberg je pohlepan. Facebook već ima veoma visok profit od svojih sumnjivih šema“.
Drugi je dodao: “Zbogom instagrame’, dok je jedan pitao: “Ko bi uopšte platio za ovo?”

Tagovi:
Pročitajte još: