Stop “vređanju”!!

Svedoci smo toga da je vršnjačko nasilje učestala tema kojom se bave današnji mediji, takođe, posebnu pažnju joj posvećuju psiholozi, pedagozi, sociolozi, ali i sami roditelji. Nasilje podrazumeva zloupotrebu sile kao akta agresije kojim se povređuju osobe, ili uništava nečije vlasništvo.

Jedna od škola se susrela sa vidom vršnjačkog nasilja, koji se desio na teritoriji opštine Odžaci, u pitanju je devojčica koja je bila maltretirana od strane vršnjaka zbog svoje visine. Ostali učenici, ne većina, nego svega par njih, su svakodnevno omalovažavali i vređali devojčicu, nazivali je pogrbnim. Ona je mesecima trpela ovaj vid nasilja i zbog straha nije htela da prizna roditeljima i učiteljici. Roditelji su primetili čudno ponašanje svog deteta, ocene su bile sve lošije, ali na kraju je sama odlučila da potraži pomoć od učiteljice. O svemu ovome su obavešteni roditelji, dikretor škole i roditelji dece koji su vršili nasilje nad tom devojčicom. Škola je preuzela svu odgovornost i kaznila decu. Nakon toga su zaposleni iz ustanove održali tribinu u kojoj su razgovarali o svim oblicima nasilja i jasno postavili pravila i kazne u slučaju da se nasilje ponovo dogodi.

Vršnjačko nasilje smatra se kao jedan od bitnijih društvenih problema. Smatra se da, deci treba isticati značaj pomaganja, posebno onima koji su slabiji i razvijati dečju svest o prihvatanju različitosti. To se može postići predavanjem o toleranciji, organizovanjem dobrotvornih akcija, posete određenim institucijama i isticanje značaja prihvatanja dece koje se razlikuju.

Projekat podržan od strane gradske uprave Odžaci