STRADIVARI IZ KOVAČICE: Jeste li znali da u Srbiji živi jedan od najboljih GRADITELJA VIOLINA na svetu?

Napravi pet instrumenata godišnje.

U Kovačici živi i stvara Jan Nemček, graditelj violina poznat širom sveta po ručnoj izradi ovih instrumenata, na način kako su ih stvarali čuveni graditelji, od Amatija do Stradivarija.

U svojoj radionici Jan Nemček napravio je neke od najkvalitetnijih violina na svetu. Ovim poslom počeo je da se bavi pre četiri decenije.

Najviše je naučio od Lidije Paržik Tanasijević, koja je bila prva žena graditeljka violina. Od nje je nasledio i poseban alat, a u poslu mu pomaže sin, podjednako vičan ovom zanatu.

– Ja radim sa sinom, tehnologijom starih italijanskih graditelja, od Amatija do Stradivarija. Koristimo prirodno sušeno drvo, prirodne lakove, izradu dletima, bez mašina, da bude svaki instrument unikat. Taj ručni rad traje 200 sati, onda lakiranje 10 meseci, tako da godinu dana, ko poruči instrument, mora da sačeka – kaže Nemček.

Godišnje napravi pet violina, a porudžbine stižu iz celog sveta. Trenutno izrađuje tri instrumenta, za kupce iz Engleske i Nemačke.

Nemček violine pravi od pažljivo izabranih komada drveta a koristi smrču i javor.

– Nije to običan javor. Te šare nisu rađene četkom, to je priroda napravila. Bitno je da šare budu što izrazitije. Gornja tabla se pravi od smrče.

Gornja je mnogo bitnija. Javor se bira očima – što lepša šara, ali je bitnija gornja tabla, koja vibracijama produkuje ton – dodaje on.

Bavi se i restauracijom starih instrumenata. U njegovoj kolekciji ima violina iz 16 veka, a jedna od najdražih potiče iz 1510. Godine, iz Turske, i poklonjena mu je dok je boravio u Slovačkoj. Tamo je otvorio i školu za graditelje violina.

Nemček je pomogao mnogim našim talentovanim muzičarima, kojima je poklonio instrument, a svake godine njegovu violinu dobije i pobednik festivala “Carevčevi dani”.

Jana Nemčeka skoro svakodnevno posećuju inostrani turisti koji dolaze u Galeriju naivne umetnosti, ali koriste tu priliku i da upoznaju čuvenog graditelja violina iz Kovačice.

Preuzeto: Srbija Danas