Stručnjaci: Bebama mlađim od 6 meseci ne dajte vodu

Svi znamo koliko je važno unositi dovoljno vode, posebno leti, kada je napolju vruće i kada se više znojimo. Zbog toga i neki roditelji misle da će koji gutljaj vode bebama pomoći da se rashlade i hidrirati ih, ali stručnjaci upozoravaju da bebama mlađim od šest meseci ne treba davati vodu, bez obzira na spoljašnje temperature.

Naime, oni ističu da čak i mala količina vode može da naruši balans u njihovim malim telima. Davanje vode bebi mlađoj od šest meseci može da preoptereti bubrege i dovede do ozbiljnog stanja koje se naziva hiponatremija.

Čaša vode puna bakterija

Foto: Profimedia

– Bubrezi kod beba mlađih od šest meseci nisu dovoljno zreli i voda može da uzrokuje intoksikaciju, kao rezultat neravnoteže elektrolita, kao što je natrijum. To može da dovede do hiponatremije, što je zapravo stanje kada previše vode razblaži natrijum u telu. To može da uzrokuje komplikacije poput oticanja mozga, napada, pa čak i smrti u nekim ekstremnim slučajevima – kaže farmaceut Abas Kanani.

Kanani objašnjava i da bebe imaju jako mali želudac koji voda lako ispuni, zbog čega onda slabije jedu i unose manje potrebnih nutrijenata.

Stručnjaci kažu da bebama barem do šestog meseca treba davati isključivo majčino mleko ili formulu.

Ukoliko vas brine dehidracija ili niste sigurni da li vaša beba jede dovoljno, razgovarajte sa lekarom!

Preuzeto: srbijadanas.com