fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Susam za svaki dan

Malo je reći da je vrednost susamovih semenki u ishrani i prevenciji potcenjena. Ovo maleno seme, koje uglavnom vidimo kao ukras na pecivima i hlebovima, sjajan je izvor brojnih minerala, vitamina i lekovitih biljnih materija.  

Pre svega, da vidimo šta sadrži 36 grama susamovih semenki – to je otprilike količina za većinu semenki ii orašastih plodova koju nutrucionisti preporučuju da se konzumira dnevno. Dakle, 36 grama susama sadrži 163% preporučenog dnevnog unosa bakra, 45% mangana, 35% kalcijuma, 32% magnezijuma, 29% gvožđa, 25% cinka, 24% molibdena, 23% selena. Takođe, u istoj količini sadrži se 23% preporučene dnevne doze vitamina B1, i 17% preporučene dnevne doze biljnih vlakana. Dakle, susam sadrži gotovo sve najvažnije minerale, i to u impresivnoj količini. Ako biste nekim slučajem pojeli 100g susama, praktično biste obezbedili sve što vam je potrebno za jedan dan! Susamovo seme sadrži posebna jedinjenja, lignane, i to specifično sezamin i sezamolin, za koje je poznato da snižavaju količinu lošeg holesterola i štite od visokog pritiska. 
S obzirom na ovakvu nutritivnu vrijednost, susamove semenke, ali i susamovo ulje, odlični su u prevenciji i pomažu kod brojnih bolesti i tegoba.
Redovna konzumacija susama može pomoći da se snizi krvni pritisak, povoljno utiče na zdravlje kostiju, reguliše crevnu peristaltiku, doprinosi zdravlju kostiju, ublažava upalne procese u zglobovima, a ima i antikancerogeno dejstvo. 
Svakodnevno bućkanje susamovog ulja u ustima značajno doprinosi oralnom zdravlju, pošto štiti od streptokoknih bakterija koje se mogu razviti u naslagama na zubima i pljuvačci. 
Prema ajurvedi, susamovo ulje jača kosti, mišiće i ligamente, zbog čega se koristi kao visokokvalitetno ujle za masažu. 
Najjednostavniji način da uvedete susam u svakodnevnu ishranu je da blago proprženim susamovim semenkama pospete salate, kuvano povrće, špagete, supe ili sendviče.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: