Search
Close this search box.

Suva paprika punjena pirinčem

Suva paprika punjena pirincom

Sastojci:

  • 10 suvih paprika
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe
  • malo celera i paškanata
  • 8 kašika pirinča
  • 6 kašika ulja
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 2 kom krompira
  • 3 čena belog luka
  • suvi biljni začin
  • aleva paprika
  • biber
  • peršun
  • lovorov list
  • 5 kašika mlevenog paradajza ili paradajz pirea

Priprema:

Paprike operite mlakom vodom, potopite ih u toplu vodu i ostavite da stoje dva sata. Stavite ulje u šerpu, pa dodajte sitno seckani praziluk, šargarepu, celer i paškanat narendane sitno. Dodajte pirinač i lagano mešajući sve zajedno pržite. Potom dodajte jedan krupno narendan krompir.  Nalijte oko 0,5 l  vode i kuvajte dok pirinač bude više od pola skuvan – oko 20 minuta. Dodajte začine i pred kraj sitno iseckan beli luk i mlevene orahe. Ako je pirinač integralni, duže se kuva.

Fil ostavite da se malo prohladi. Preostali krompir isecite na kolutove, njime ćete zatvarati paprike, a za to možete koristiti i paradajz.

Tepsiju nauljite, paprike punite filom i zatvarajte krompirom ili paradajzom. U posudu u kojoj se spremali fil dodajte pet kašika mlevenog paradajza i oko decilitar vode, pa time prelijte složene paprike u tepsiji. Trebalo bi da tečnost bude do pola tepsije. Prekrijte je folijom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Posle pola sata skinuti foliju, smanjiti na 160 stepeni i nastaviti peći paprike – još oko 40 minuta, da sva tečnost ispari oko paprika.

Vodite računa da vam paprike ne izgore odozgo, zato ako vam je jača rerna, vratite foliju, ali je sa strana otvorite, da izlazi para.

Služiti tople ili hladne, kao glavno jelo, prilog ili kao predjelo.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: