SUZDRŽITE SE! 9 stvari oko kojih mame ne bi smele da sude drugim mamama, a verovatno ipak nije tako!

Roditeljstvo je samo po sebi dovoljno naporno i stresno, čak i bez dodatne brige o tome da li će druge mame ogovarati na parkingu jaslica kako je vaš mališan još uvek u pelenama, a njihovo dete nije. Uostalom, ako bilo ko može razumeti sva važna pitanja i probleme koje nosi roditeljstvo, onda su to baš drugi roditelji.

Ovo su stvari o kojima mame ne bi trebalo da sude drugim mamama:

1. Koliko se brzo razvija beba

Takmičenje u kategoriji čija beba je prva počela da puzi, odavno je zastarelo. I potpuno je nepotrebno. Svi znamo da se bebe razvijaju svojim tempom.

2. Vaš osećaj za stil

Odvođenje bebe svakog jutra u jaslice dovoljno je veliko dostignuće. Jer, bebu treba probuditi, nahraniti, obući, spremiti za izlazak iz kuće… Sve to vam ne ostavlja mnogo vremena da razmišljate o sopstvenoj garderobi. Osim toga, različite čarape su danas u modi, zar ne znate?

3. Da li dojite ili koristite flašicu

Poslastičarnica

Foto: Profimedia

Dojenje je možda najbolja opcija, ali ne može svaka mama da doji na bilo kom mestu, jer se ne oseća prijatno. Važno je samo da vaša beba nije gladna.

4. Raznovrsna (ili ne) ishrana vaše bebe

U redu, možda vaša 18-mesečna nećakinja već srećno gricka razne vrste povrća, ali to ne daje za pravo vašoj sestri da sudi o navikama u ishrani vašeg dvogodišnjaka. Radite najbolje što možete!

5. Vaše otkazivanje dogovora u poslednjoj sekundi

Da, znate da je ovo drugi put da ste morali u poslednjem trenutku da otkažete druženje sa komšinicom i njenim detetom, ali nakon “kidanja živaca” za vreme ručka vašeg deteta, ili iznenadne promene pelena, više jednostavno niste raspoloženi za izlazak.

6. Stanje vaše kuće

Razbacane igračke na sve strane? Da. Pune korpe prljave odeće? O da. Gomila prljavih sudova u kuhinji? Da. Biti mama ne ostavlja uvek mnogo vremena za bavljenje uobičajenim kućnim čarolijama.

Anadolijski pastirski pas, Karabaš, dete, plaža, pas

Foto: Profimedia

7. Ponašanje vašeg deteta

Da, sva deca vaših prijatelja umeju da se ponašaju, ali nekako samo vaše dete nije naučilo kada ne sme da viče svoju novu najdražu reč. Sramota, zar da bude tako bezobrazno?

8. Vaš roditeljski stil

Bez obzira na to da li volite da ste non-stop uz vaše dete – da ga nosite, ljuljate, uspavljujete, ili mu ostavljate određeni prostor i navikavate na povremenu samostalnost, to je do vas i vašeg načina gajenja deteta.

9. Ime vašeg deteta

Moderno, tradicionalno, sentimentalno ili sasvim neuobičajeno, ime koje dajete svojoj bebi nije razlog za komentarisanje drugih mama. Imajte to na umu, kada vam koleginica bude saopštila ime koje je odabrala za svoju bebu.

Preuzeto: srbijadanas.com