fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Švajcarska garda – kako je nastala elitna vojska koja odgovara direktno papi?

Švajcarska

Uoči svete godine 2025, kada se očekuje da će milioni hodočasnika posetiti Vatikan, čuvena Švajcarska garda će se povećati za 25 pripadnika, na ukupno 135.

Reč je o elitnoj i živopisno odevenoj gardi, kojoj je glavna misija da zaštiti papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara.

U nju mogu da se prijave neoženjeni Švajcarci, između 19 i 30 godina starosti, katolici dobrog zdravlja, s besprekornom reputacijom, i visoki najmanje 1,74 metra, koji su završili osnovnu obuku u švajcarskoj vojsci i imaju navršenu srednju školu.

Jedinica, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnivanja 1506. Ali i to bi moglo da se promeni.

Inače, zakletva novih članova se obavlja svakog 6. maja u Vatikanu na pompeznoj ceremoniji.

Svečanost datira od 6. maja 1527. godine, kada je 147 gardista poginulo štiteći papu Klementa VII od armije rimskog cara. Papa je tada pobegao kroz skoro kilometar dugi tajni prolaz u Paseto di Borđo do Kastel Sant Angelo, veliku tvrđavu u blizini. Tamo je boravio osam dana, a onda se predao i nastavio pregovore.

Koreni

Tokom srednjeg veka, švajcarski plaćenici su bili veoma traženi zbog profesionalizma i dokazanih veština na bojištima.

Krajem 14. veka počeli su da služe Papskoj državi. Vatikanski biskup Mataus Šiner je 1505. godine predložio da se stvori trajna jedinica koja bi radila pod direktnom kontrolom pape. Papa Julije II je ustanovio Švajcarsku gardu 1506, a prvi kontingent od 150 vojnika stigao je u Rim 22. januara te godine.

Otkad je pokušan atentat na papu Jovana Pavla II 1981, garda je dobila ulogu koja nije više toliko ceremonijalna, pa se pripadnici obučavaju i kontraterorističkim tehnikama.

Osim što štite papu, vojnici obavljaju ceremonijalne dužnosti, obezbeđuju i pomažu objekte i pojedince u Vatikanu.

Živopisne uniforme

Stražari nose helebarde i mačeve, a obično su odeveni u plave dublete i imaju beretke. Prepoznatljivi su po plavo-žuto-crvenim uniformama, u renesansnom stilu, koje se nose u svečanim prilikama.

Gardisti mogu služiti Vatikanu od dve do 25 godina, a nezavisni su od švajcarskih oružanih snaga.

Danas su vojnici opremljeni i modernim oružjem, pa nose pištolje, puške ili automatske puške.

Garda takođe ima svoje sportske timove i orkestar.

 

Tagovi:
Pročitajte još: