Svaki dobar tata treba da ima ovih OSAM osobina!

Stasala je nova generacija očeva koji nastoje da ravnopravno učestvuju u detetovom životu od prvoga dana. Prate trudnoću, prisustvuju porođaju, paze na novorođenče, igraju se s decom, daju im savete. Kako biste u toj roditeljskoj ulozi bili što uspešniji, evo nekoliko sugestija.

1. Tata mora biti velik

U duhovnom smislu očevi moraju biti oslonac svojoj deci. Deca očekuju da budete gorostasi koji će ih čuvati i na koje će se moći osloniti, te žele da budete čvrsti i jaki. Očevi su im kao stena na koju će se uvek moći osloniti. Stoga budite prisutni u njihovim životima i u njihovim mislima.

2. Tata mora biti malen

Iako je to suprotno prvom savetu, očevi, ipak, ne smeu biti preveliki da ne bi, slikovito rečeno, usisali sav vazduh iz sobe. Moraju naći dobar balans zabrana i slobode te dati deci dovoljno prostora za igru i razvoj. Zato nemojte uvek biti onaj koji sve zna. Tri do četiri puta sedmično priznajte svom malenom da ni vi ne znate uvek sve odgovore. Recite mu – ne znam ili možda.

3. Boravite više kod kuće 

Mnogo očeva radi prekovremeno, ili čak dva posla. No, ništa nije tako važno kao druženje sa svojom decom. Potrudite se da više budete s njima i uživate u zajedničkoj igri ili učenju.

4. Ostanite fleksibilni

Nemojte biti kruti u svojim stavovima i postavljanju pravila. Postoji razlika između autoriteta i moći. Imajte prvo, ali nemojte iskorištavati ono drugo. Krutim stavovima samo ćete odgurnuti svoje dete od sebe.

Tata, mama i ćerka
Foto: Profimedia

5. Darežljivci, štedite novac!

Vaše dete ne mora dobiti baš sve što poželi. Istina je da se novcem ne može kupiti sreća, njime se može kupiti puno drugih stvari, no nemojte preterivati.

6. Škrtice, potrošite novac!

Skot Ficdžerald je rekao da se pametan čovek odlikuje sposobnošću da ima dva različita mišljenja u isto vreme. Isto vredi i kada je novac u pitanju – treba biti oprezan, ali ipak ne škrt. Od očeva se očekuje da budu pametni, stoga se ne ustručavajte potrošiti malo novca za dečje sličice ako to vašeg sina čini srećnim i priuštite svojoj ćerki plesnu školu o kojoj sanja. Postoji budućnost, ali postoji i sadašnjost u kojoj se treba malo uživati.

7. Dopustite im da budu ono što jesu

Roditelji se često uznemire kada deca postanu slična njima ili često preko potomaka žele da ostvare svoje neispunjene želje. Pomozite im da otkriju svoj put, a ne skrećite ih na onaj koji ste vi jednom davno promašili.

8. Volite njihovu mamu

Zagrlite je često pred decom i pokažite koliko je volite. Čak i oni koji nisu u braku imaju obavezu da budu dobri prema majkama svoje dece. Razgovarajte s njom s poštovanjem, nasmejavajte je i dajte sve od sebe da izgradite korektan odnos. Deca će vam biti zahvalna na tome.

Preuzeto: srbijadanas.com