“Sve najbolje ide odraslima” i ostala pravila pametnog vaspitanja

  Vaša deca su vaša kada slušaju vas. Ako ne slušaju vas nego svoje društvo, gledaju TV dok im nešto govorite i misle da bez vas mogu ali da bez tableta i telefona ne mogu – to nisu vaša deca.

Učesnici „Škole srećnih roditelja“, koju su osmislili ruski psiholozi Marina Smirnova i Nikolaj Kozlov, zamolili su ih da na jednom mestu napišu čega treba da se pridržavaju pametni roditelji. I Smirnova i Kozlov su napisali svoja pravila, ali ne za pametne roditelje nego, kako kažu „dolazi u obzir jedino ako niste samo pametni nego i duhoviti roditelji“.

Prvo i najvažnije pravilo: Nije teško vaspitavati decu ako ste dovoljno pametni da imate troje ili više dece. Uvek je mnogo teže podizati jedno ili dvoje dece. Zato razmišljajte na vreme!

 • Decom treba da se bave druga deca. Sistem je jednostavan: svako mlađi sluša svakog starijeg i svako stariji uvek i u potpunosti odgovara za svakog mlađeg. To je to!
 • Ne treba našoj deci detinjstvo – mi njih treba da učimo da odrastu!
 • Sve najbolje ide odraslima! Samo u tom slučaju naša deca će želeti da odrastu.
 • Glavni zadatak za roditelje jeste da budu maksimalno zahtevni u odnosu prema deci. Tražite od dece sve što ona mogu da ispune. I malo preko toga. Verujte u svoju decu!
 • Vaša deca su vaša kada slušaju vas. Ako ne slušaju vas nego svoje društvo, gledaju TV dok im nešto govorite i misle da bez vas mogu ali da bez tableta i telefona ne mogu – to nisu vaša deca. Naučite decu da vas slušaju!
 • Vaspitanje je prosta stvar. Ne grdite, ne kritikujte, ne okrivljujte: učite decu da ispravno postupaju, pretvarajte te postupke u rutinu, a zatim u dobre navike!
 • Ophodite se prema detetu kao prema odraslom čoveku, poštujte dete. Šta ako je već pametno?!
 • Učite svoju decu, kao i svoje saradnike – da rade. I dajte im lični primer. Vi ste najvredniji!

A sada detaljnije: 

 1. Samo pozitivno: u rečima, mislima, intonacijama. Pozitivno započinjemo i završavamo dan. Radost u porodici počinje od tebe!
 2. U zdravom telu zdrav duh. San, polivanje hladnom vodom (u Rusiji je uobičajeno da se i deca posle kupanja poliju lavorom hladne vode – prim. V.S.R.), adekvatna večera, jutarnja čilost. Više fizičke aktivnosti!
 3. Mame i tate, ako je vaše lice nesrećno – niste u pravu. Kod nas je uvek i sve dobro, imamo dobru decu a ona imaju dobre roditelje.
 4. „Naša deca su pametna, lepa i snažna!“ Naša obaveza je da ih na to podsećamo a njihova da to ne zaboravljaju.
 5. Koliko god da su čudesna ta naša deca, uvek ćemo tražiti još više. Kome je više dato, od njega se više i traži odnosno ko više ima treba više i da da.
 6. Ako nismo zadovoljni decom, sami smo za to krivi. Ali nismo obavezni da to pred njima kažemo.
 7. Ne kažnjavajte dete kad greši, ne hvalite ga kad mu nešto polazi za rukom – to nije njegova zasluga. Za razvoj i uspeh svoga deteta odgovarate vi, a njegovo je da vas sluša. Ako vas sluša – hvalite ga. Ako vas ne sluša – imate pravo da ga kaznite. U dobrim porodicama decu samo hvale i ne kažnjavaju.
 8. Za roditelja postoje dva stanja: ili je sve u redu ili izdaješ naređenja.
 9. Uvek pođi od toga da dete nije niti zlo niti pokvareno – ono jednostavno ne zna šta da radi. Ne vređaj se, nemoj patiti i nemoj se ljutiti – uči i zahtevaj.
 10. Ne bojte se da pokažete čvrstinu kad dete hoće da vam proveri snagu. Dete se nikad ne ljuti na zid kad naleti na njega a ovaj ga lupne. Budite zid!
 11. Negativan pristup i kategoričnost koristimo kao vojni arsenal: samo u krajnjim slučajevima kada su sva mirna sredstva iscrpljena.
 12. Ako je detetov odgovor na vaš zahtev durenje i neće da opšti sa vama, dodajte još jedan zahtev: nema durenja i normalno opštimo. Ne predajte se!
 13. Ne radite umesto deteta ono što dete može da uradi samo.
 14. Deca nisu dužna da pomažu roditeljima – neka ih nek rade sve sama.
 15. Ako ne znaš šta da uradiš – seti se kako se ponašaš u poslu. Razmišljajući kakvu odluku da doneseš u odnosu prema detetu, posmatraj ga kao svog budućeg saradnika – onog koji ima sve izglede da zauzme mesto rukovodioca firme!
 16. Primenjujte biznis pravila u vaspitanju dece i porodičnim relacijama, a pravila za vaspitanje dece primenjujte u biznisu, vaspitujući svoje saradnike.
 17. Mi nismo bezobrazni nego smo brižni.

Izvor: Detinjarije