Sve o novim sertifikatima za profesionalne vozače: Koliko koštaju i zašto morate odmah da ih kupite

Kartica i sertifikat nije stvar izbora, već zakonska obaveza, potvrdili su nam u AMSS. Od 2020. svi profesionalni vozači moraju da ih imaju.

Od 2020. svi profesionalni vozači putničkih kombija, autobusa i kamiona moraće da imaju sertifikat i kvalifikacionu karticu. Karticu će morati da ima svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom.

Kako je ovih dana bilo nedoumica da li je sertifikat neophodan i koliko košta, pitali smo AMSS šta je sertfikat o stručnoj kompetentnosti.

Cena kvalifikacione kartice, kako su rekli u AMSS za Telegraf Biznis, ukupno iznosi 6.080 dinara.

 Sertifikati su obavezni su za profesionalne vozače koji se u Srbiji bave ovim poslom i poseduju srpsku vozačku dozvolu sa upisanim kategorijama. Oni su u prilici da ih u Srbiji na adresama AMSS, a gde mogu podnositi zahteve, i kasnije preuzeti sertifikate i kvalifikacione kartice, dobiju prema stečenom pravu do kraja 2019. godine prema uslovima koji su navedeni i Pravilniku Zakona o bezbednosti u saobraćaju – objasnili su nam u AMSS.

Kasnije će, od kraja decembra 2019. godine uslovi za sticanje sertifikata i dobijanje kvalifikacione kartice biti drugačiji, ističu.

– Neće moći da se do sertifikata i kvalifikacione kartice dođe prema stečenom pravu, već će se polagati i ići na obavezne obuke po drugačijim uslovima i cenama – objašnjavaju.

Kartice, da pojasnimo nisu stvar izbora, nisu osmišljene kao benefit već su isključivo zakonska obaveza profesionalnih vozača. One su zakonska obaveza za sve koji se bave ovim poslom, zaposleni su u Srbiji i voze i kroz Srbiju i inostranstvo.

– Ukoliko ih zaustavi kontrola u Srbiji ili inostranstvu, svi profesionalni vozači će morati da imaju uz srpsku vozačku dozvolu i srpsku kvalifikacionu karticu, u suprotnom će prilikom kontrole biti sanskcionisani – dodaju.

Dodatno, sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojim se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika nema rok važenja.

Na kvalifikacionoj kartici vozača podaci su dvojezični, na srpskom jeziku (ćirilično pismo) i engleskom jeziku, i kao lični dokument glasi na ime vozača.

Podsetimo, od početka 2019. godine, a na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače, u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja, AMSS je započeo proces sertifikacije profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31 lokaciji na teritoriji cele zemlje.

Uz Zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti fotokopiju ili ispis lične karte vozača, a originalni dokument na uvid, zatim fotokopiju vozačke dozvole vozača, sa originalnim dokumentom na uvid, fotografiju vozača formata 25×35 mm, ne stariju od 6 meseci i dokaze o izvršenim uplatama.

Preuzeto: telegraf.rs