SVE O TESTIRANJU NA KORONU NA JEDNOM MESTU Gde, kada tek ima slobodnih termina, kako ako imate simptome viursa, a kako bez njih

Korona virus ponovo je u fokusu, a iz dana u dan sve je više zaraženih i ponovo smo prešli brojku od 100 novozaraženih dnevno, što epidemilozi karakterišu kao zabrinjavajuće. Sada se veliki broj građana samoinicijativno javlja u kovid ambulatne da uradi PCR test, koji košta 6.000 dinara, a evo koja je procedura.

Stručnjaci tvrde i da su simptomi sada blaži pa je zato mnogo i asimptomatskih pacijenata, odnosno onih koij imaju virus, a da to praktinčno ni ne znaju, jer nikakve simptome bolesti nemaju.

Ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, sumnjaju da su zaraženi koronom ali nemaju simptome “da i to dokažu” jedina opcija za njih je – testiranje na lični zahtev. Kako i gde to uraditi.

Prva opcija – GZZZ, ali termini za jun popunjeni

Prva opcija, ako se u prestonici, jeste Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. Ipak, ako je suditi po obaveštenju koje su ostavili na svom sajtu, to u ovom trenutku nije moguće zato što su termini za jun popunjeni.

Kako se navodi na sajtu ove ustanove, zakazivanje za jul će se obavljati od 29. juna i to putem mejla info@zdravlje.org.rs u kojem treba ostiti svoj broj telefona kako bi vas kontaktirali oko preciziranja termina.

Pre nego što svoj termin dobijete i zaputite se u Institut, valjalo bi da uplatite 6.000 dinara na poseban žiro račun, a kako izgleda uplatnica za građane Srbije, ali i one koji dolaze iz inostranstva možete videti na slikama ispod.

Uplatnice za PCR testiranje na lični zahtev
Uplatnice za PCR testiranje na lični zahtev
Uplatnice za PCR testiranje na lični zahtev - za one koji dolaze iz inostranstva
Uplatnice za PCR testiranje na lični zahtev – za one koji dolaze iz inostranstva

Druga opcija – kovid ambulante u domovima zdravlja

U svakom slučaju, postoji i druga opcija koja je možda brža u ovom trenutku – a to su domovi zdravlja, kako u Beogradu tako i širom Srbije. Svaki od njih vrši PCR testiranje na korona virus na lični zahtev. Gužve su i tama, a da biste ih predupredili neophodno je da pozovete 011/3620-000 ako se testirate u Beogradu.

Produženo je radno vreme kovid ambulanti u svim domovima zdravlja i ambilante će radnim danima raditi od 7 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 časova. Dve u Beogradu rade i celu noć. One se nalaze u Cara Dušana 176 (Zemun) i Ulici Čarli Čaplina 18 (Palilula).

Inače, u Domu zdravlja Palilula za sada se zakazuje testiranje za dva dana od poziva, a slično je u domovima zdravlja Vračar i Voždovac – i tu se od dana zakazivanja do termina za testiranje čeka po 2-3 dana.

Ambulanta za respiratorne infekcije Novi Sad
Ambulanta za respiratorne infekcije Novi Sad

Gotovo u svim domovima zdravlja postoje kovid ambulante koje primaju ljude na testiranje, a ceo spisak sa brojevima telefona možete videti na priloženom linku.

A šta ako imate simptome?

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od korona virusa – povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

U tim ambulantama će, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

Bolnica bežanijska kosa
Bolnica bežanijska kosa

– Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Кlinike za infektivne i tropske bolesti КCS ili КBC “Bežanijska kosa”, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja – navode u Ministarstvu zdravlja.

Preuzeto: blic.rs